Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 24° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2016. Zanimljivosti
Salata sa Crvene planete: U Marsovom tlu uzgojeni paradajz, grašak i rotkvice

Ukoliko ste pomislili da je uzgajanje biljaka na Crvenoj planeti kao što je prikazano na filmu “Marsovac” jedna obična fikcija i mašta, razmislite ponovo jer ste očigledno pogriješili.Tim holandskih naučnika nedavno je u tlu koje odgovara sastavu tla sa Marsa uspio uzgojiti jestive biljke koje su usput i bezbjedne za čovjeka. Stručnjaci sa Univerziteta u Wageningenu objavili su rezultate eksperimenta u kojem je od 10 vrsta biljaka uspješno razvijeno njih četiri.

Riječ je o paradajzu, rotkvicama, raži i grašku koji u sebi nisu pokazali elemente toksičnosti te su kao takve proglašene jestivima. Štaviše, određeni nivoi koncentracije teških metala bili su niži nego u biljakma koje rastu u običnoj zemlji.

Ostaje da se biljke testiraju po rigoroznim holandskim i američkim sigurnosnim standardima, a ukoliko i ti testovi zadovolje očekivanja, naučnici će svojim sponzorima prirediti pravu gozbu. Šest drugih biljaka nije zadovoljilo standarde zdrave ishrane.

“Možemo ih slobodno jesi i jako me zanima kakvog su ukusa”, rekao je vođa tima ekolog Wieger Wamelink.Eksperiment je započeo u aprilu 2015. godine, a pored paradajza, rotkvica, raži i graška, naučnici su pokušali razviti zdrave primjerke poriluka, špinata, salate potočnice, rukole, kvinoje i vlasca.

Biljke su rasle u simuliranom Marsovom tlu kojeg je kreirala NASA, pri uslovima Zemljine atmosfere. Zapravo, riječ je o pretpostavljenom načinu uzgoja biljaka koji će se desiti prilikom dolaska prvih ljudi na Crvenu planetu.

“Uzgajanje će se odvijati u objektima kako bi se biljke zaštitile od nepovoljnih uslova na Marsovoj površini”, objašnjava Wamelink.

Ipak, ostaje nejasno da li će konzumiranje ovih biljaka na Marsu imati isti efekat na ljudsko tijelo kao konzumiranje na Zemlji, tj. kako će se bilo koja koncentracija teških metala ponašati u prilikama slabije gravitacije.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision