Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Juna. 2015. Svijet, Vijest dana
SAD: Ukinuto neograničeno prikupljanje podataka o komunikacijama

Američki Senat usvojio je zakon kojim se zabranjuje neograničeno prikupljanje podataka o elektronskim komunikacijama Amerikanaca, javile su agencije.

Osim toga, tim zakonom se reformiše američki program za nadzor koji je obuhvatao milione zabilježenih telefonskih razgovora američkih državljana.

Dokument, koji je nazvan “Akt o slobodi SAD”, ranije je prošlog mjeseca usvojio Predstavnički dom. Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je ovaj zakon samo nekoliko časova nakon što ga je usvojio Senat

– Drago mi je da je Senat konačno usvojio Akt o slobodi SAD. On štiti građanske slobode i našu nacionalnu bezbjednosti – naveo je on a prenosi Rojters.

Bijela kuća je još ranije saopštavala da je predsjednik SAD spreman da podrži zakonski prijedlog, jer ga smatra razumnim kompromisom.

“Akt o slobodi” uvodi ograničenja na programe Agencije za nacionalnu bezbjednost za elektronsko praćenje, navode agencije.

Rojters navodi da će ovim zakonom biti okončan sistem koji je izložio bivši saradnik NSA Edvard Snouden 2013. godine.

Britanska agencija navodi da je usvajanje Akta u savezu demokrata i nekih od najkonzervativnijih senatskih republikanaca, pobjeda za demokratu Obamu i neuspjeh lidera senatske republikanske većine, Miča Mekkonela.

Prije usvajanja zakona, sa 67 glasova za i 32 glasa protiv, senatori su odbili tri amandmana republikanaca, dodaje Rojters, podsjećajući da je jedan federalni apelacioni sud 7. maja presudio da je prikupljanje “metapodataka” nezakonito.

Novi zakon zahtijeva od telefonskih kompanija, kao što su “Verajzon komjunikejšns” i AT&T da prikupljaju i skladište telefonske “metapodatke” na isti način kao za postupak naplate, ali da će takve podatke o pozivima i razgovorima pretplatnika moći da daju samo na osnovu odluke “tajnovitog” specijalnog suda – Suda za strani obavještajni nadzor, navodi Rojters.

Zajedno sa programom telefonskih snimaka, još dva nadzorna programa koja su bila odobrena Patriotskim aktom, obustavljena su od nedjelje.

Pored toga, pooštravaju se pravila sprovođenja istražnih operacija u fajlovima sa podacima, što se radi kako bi specijalne službe dobile samo one informacije koje bi zaista mogle da im budu potrebne u borbi protiv terorizma ili kriminala, navode agencije.

Ovaj Akt zamijeniće odredbe Patriotskog akta, usvojenog poslije napada Al-kaide na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Njegovo važenje isteklo je sa 1. junom, a NSA je počela da uklanja programe elektronskog nadzora, koji su izazivali proteste zaštitnika za ljudska prava.

Novi zakon predviđa šestomjesečni prelazni period, tokom kog će službe koje se bave elektronskim obavještajnim i kontraobavještajnim radom morati da se prilagode na promijenjene okolnosti.

Britanska novinska agencija navodi da u ovom trenutku nije jasno koliko brzo bi program NSA mogao da bude “resetovan” u periodu od šest mjeseci, dok ga ne zamijeni novi sistem.

Nakon Obaminog potpisivanja novousvojenog Akta, to izvršno tijelo treba da se prijavi specijalnom sudu za ponovno odobrenje programa, a zvaničnici tvrde da će biti potrebno vrijeme da se sistem logistički vrati u mrežu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision