Wednesday, 27. September 2023.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
SAD su sankcionisale funkcionere iz Republike Srpske,na crnu listu stavljeni Cvijanović, Stevandić, Višković i Bukejlović

SAD su sankcionisale funkcionere iz Republike Srpske. Članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika Narodne Skupštine Nenada Stevandića, entitetskog premijera Radovana Viškovića i ministra pravde Miloša Bukejlovića stavili su na crnu listu..Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD obavještava da su sankcionisani zbog potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U saopštenju navode da su ti zvaničnici direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u tom entitetu.

Podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brian Nelson kaže da postupci vlasti RS ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Ovakvo ponašanje predstavlja dalju prijetnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspješnoj integraciji u evroatlantske institucije. Nastavit ćemo pružati podršku građanima BiH i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, naveo je Nelson.

Posljedično ovoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu gore navedenih sankcionisanih lica, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena Uredu za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD…. Pored toga, sva imovina u vlasništvu, direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u udjelu 50 posto ili više jednog ili više lica koja su na listi, također mora biti blokirana. Zabranjene su sve transakcije državljana SAD u Sjedinjenim Državama (ili u tranzitu kroz SAD) koje uključuju imovinu ili pravo na imovinu lica uvrštenih na listu ili blokiranih lica…

Radovan Kovačević iz SNSD-a o odluci SAD-a: Sankcije nas neće spriječiti

Nakon što su tri zvaničnika bh. entiteta Republika Srpska i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović stavljeni na crnu listu Ministarstva finansija SAD-a oglasio se Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. On je u Dnevniku RTRS-a rekao da je odluka SAD-a sramna i licemjerna. “Nikakve sankcije nas neće spriječiti da radimo svoj posao”, poručio je Kovačević. Govoreći za RTRS odluku SAD-a je nazvao skandaloznom. “Posebno je licemjerno to što oni kažu da to rade da bi zaštitili Dejtonski sporazum. Upravo ono što su radili zvaničnici Republike Srpske jeste odbrana Dejtona”, kaže Kovačević.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision