Nedjelja, 4. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 25° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Avgusta. 2019. Svijet
SAD pozdravile primirje u Idlibu ali insistiraju na obustavi napada na civile

Američke vlasti danas su pozdravile primirje u sirijskoj provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije, ali insistiraju na obustavi napada na civile, izjavila je portparolka diplomatije SAD Morgan Ortagus koja se nalazi u Sidneju.

„Ono što je zaista važno, to je da se obustave napadi na civile i civilne iinfrastrukture. Pozdravljamo sve napore u cilju postizanja takvog važnog cilja“, rekla je portparolka koji je u Sidneju zajedno sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom.

Prema njenim rečima, SAD pozdravljaju napore Rusije i Turske za uspostavljanje primirja koje je dogovoreno još u septembru.

Vlada Sirije saopštila je u četvrtak da je pristala na uslovno primirje u pobunjeničkom uporištu na severozapadu zemlje.

Snage sirijske vlade uz podršku Rusije vode tromjesečnu ofanzivu na poslednje uporište pounjenika, u provinciji Idlib, zbog koje su raseljene stotine hiljada ljudi, a na meti su se našle i zdravstvene ustanove.

Sirijska vlada je navela da je primirje uslovno i da zavisi od povlačenja pobunjenika 20 kilometara u dubinu od demilitarizovanih oblasti oko uporišta, definisanih u sporazumu o primirju iz septembra.

Prema sporazumu Rusije, saveznice vlade Sirije, i Turske koja podržava sirijsku opoziciju, Idlib je trebalo da bude zona bez konflikta.

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine.

Oko tri miliona ljudi živi u oblasti pod kontrolom pobunjenika kojom dominiraju ekstremisti Al Kaide i drugih džihadističkih grupa.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision