Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Oktobra. 2022. Region
SAD poručio Kosovu da je ‘razočaran i zabrinut’ odlukom o preregistraciji

Sjedinjene Američke Države razočarane su i zabrinute što je Vlada Kosova odbila zahtjeve međunarodnih partnera da produži rok za primjenu odluke o registarskim tablicama, objavila je Ambasada SAD-a u Beogradu, pozivajući se na saopćenje State Departmenta.

Kosovska vlada je, tri dana uoči isteka roka, odlučila da po fazama primjenjuje svoju odluku o preregistraciji pločica izdanih u Srbiji, uprkos zahtjevima iz EU i SAD-a da se za zamjenom srpskih pločica sa RKS (Republika Kosovo) pričeka još idućih deset mjeseci, javio je portal KoSSev.

U saopćenju State Departmenta koje je Ambasada SAD-a objavila na Twitteru istaknuto je da Kosovo ima pravo primijeniti režim registarskih tablica u skladu sa Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa, ali je produženje roka “u interesu da se postigne napredak u dijalogu oko normalizacije odnosa Kosova i Srbije”.

Američka vlada smatra da bi Priština i Beograd morali “hitno i efikasno raditi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usmjerenog na međusobno priznanje”.

Važno je da obje strane smanje zapaljivu retoriku i poduzmu konkretne akcije da pokažu svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regije, poručila je američka vlada.

Rok za preregistraciju

Vlada Kosova je 29. juna donijela odluku da se uklone sve pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu, da se ta vozila preregistriraju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da primjena te odluke započne od 1. augusta, što je izazvao napetosti na sjeveru Kosova većinski naseljenom Srbima.

Poslije protesta Srba i blokada graničnih prelaza kosovska vlada je odredila 31. oktobar kao novi rok, a u četvrtak su kosovski Srbi poručili da će blokirati ceste ako se to dogodi.

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Beslimi rekao je u petak navečer da se odluka o preregistraciji odgađa do 21. januara 2023, a da se nada da će do 21. aprila biti krajnji rok do kojeg se neće provoditi sankcije protiv onih koji odbiju preregistrirati svoja vozila.

On je u video javljanju na Beogradskoj sigurnosnoj konferenciji, rekao da se nada da će taj proces do isteka roka za postizanje dogovora Beograda i Prištine, “biti završen bez ijednog incidenta”, a da kosovska strana neće odmah početi sa hitnim mjerama.

Ambasador SAD-a u Beogradu Christopher Hill naglasio je da razočaran činjenicom da se, u uvjetima rata u Ukrajini i svjetske krize u hrani i energiji, priča o registarskim pločicama na Kosovu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision