Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Augusta. 2022. Svijet
SAD i Tajvan postigli važan dogovor o saradnji, čeka se odgovor Kine

Sjedinjene Države i Tajvan u srijedu su se složili da započnu trgovinske pregovore u okviru nove inicijative, rekavši da žele postići sporazume s “ekonomski značajnim ishodima”, što je još jedan znak pojačane potpore SAD-a otoku koji Kina smatra svojim teritorijem.

Washington i Taipei predstavili su američko-tajvansku inicijativu o trgovini 21. stoljeća u junu, samo nekoliko dana nakon što je Bidenova administracija isključila otok, koji Kina smatra svojim teritorijem, iz svog gospodarskog plana usmjerenog na Aziju i osmišljenog da se suprotstavi rastućem utjecaju Kine.

Ured američkog trgovinskog predstavnika saopćio je da su dvije strane “postigle konsenzus o pregovaračkom mandatu” i da se očekuje da će se prvi krug pregovora održati početkom ove jeseni.

“Planiramo slijediti ambiciozan raspored za postizanje obveza po visokim standardima i smislenih ishoda koji pokrivaju jedanaest trgovinskih područja u pregovaračkom mandatu koji će pomoći u izgradnji pravednijeg, prosperitetnijeg i otpornijeg gospodarstva 21. stoljeća”, rekla je zamjenica trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država Sarah Bianchi.

U pregovaračkom mandatu navodi se da su Sjedinjene Države i Tajvan postavili opsežan dnevni red za razgovore o pitanjima poput olakšavanja trgovine, dobre regulatorne prakse i uklanjanja diskriminirajućih prepreka trgovini.

Rečeno je da će početak službenih razgovora biti u svrhu postizanja sporazuma s “obvezama visokog standarda i ekonomski značajnim ishodima”.

Nije spomenuta mogućnost širokog sporazuma o slobodnoj trgovini, za što je Tajvan lobirao.

Washington je, usprkos nedostatku službenih diplomatskih veza, želio ojačati potporu Tajvanu, posebno jer se suočava s pojačanim političkim pritiskom Kine.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision