Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2022. Svijet
SAD i Saudijska Arabija: Iran ne smije doći do nuklearnog oružja

SAD i Saudijska Arabija složile su se o važnosti zaustavljanja Irana u nabavci nuklearnog oružja, tokom posjete američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) kraljevini, navodi se u zajedničkoj izjavi koju je prenijela saudijska državna novinska agencija (SPA).

U izjavi se navodi da je Bajden također potvrdio trajnu predanost Sjedinjenih Država pružanju podrške sigurnosti i teritorijalnoj obrani Saudijske Arabije, te olakšavanju kraljevini da osigura što je potrebno za obranu svog naroda i teritorija od vanjskih prijetnji.

Protok trgovine

Teheran i Rijad, vodeće sile šijitskih i sunitskih muslimana na Bliskom istoku, prekinuli su veze 2016. zbog pružanja podrške suprotstavljenim stranama u ratovima širom regije, od Jemena do Sirije.

Saudijska Arabija i Sjedinjene Države istaknule su potrebu za daljnjim sprječavanjem iranskog miješanja u unutrašnje poslove drugih zemalja, njegove podrške terorizmu putem naoružanih posrednika i njegovih napora da destabilizira sigurnost i stabilnost regije, stoji u saopćenju

Obje su strane naglasile važnost očuvanja slobodnog protoka trgovine kroz strateške međunarodne plovne putove kao što su Bab al-Mandab i Hormuški tjesnac.

Ojačao aktivnosti

Iran je 2015. potpisao sporazum sa šest velikih sila o ograničavanju svog nuklearnog programa u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija. Iran tvrdi da je njegov nuklearni program usmjeren samo na civilnu atomsku energiju.

Godine 2018. tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz pakta, rekavši da je nedovoljan da spriječi Iran da razvije nuklearno oružje.

Iran je od tada pojačao neke nuklearne aktivnosti, povećavajući pritisak na pregovore o oživljavanju sporazuma zapadnih sila i Teherana u Beču.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision