Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
SAD će sa 23 miliona dolara podržati OS BiH

Oružane snage BiH jedna su od uspješnih priča u zemlji sa svojom integrisanom multietničkom organizacijom posvećenoj odbrani sigurnosti svih građana BiH.

Nakon okončanja bileteralnih odbrambenih konsultacija ministarstava odbrane BiH i SAD među najistaknutijim rezultatima pomenuti su projekti poput opremanja Oružanih snaga BiH (OS BiH) novim helikopterima, razvoj interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, razvoj Medijskog informativnog centra (MIC) OS BiH, te novih sposobnosti djelovanja u kibernetičkom prostoru.

Bilateralne odbrambene konsultacije danas u Sarajevu otvorili su ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper.

Cooper je izjavila da je zahvalna ministru Podžiću što su bili domaćini uspješnim bilateralnim odbrambenim konsultacijama podsjećajući da su posljednje konsultacije održane 2016. u Washingtonu i da su ovo prve od 2014. koje se održavaju u Sarajevu. Također se zahvalila predstavnicima iz SAD-a koji su učestvovali na današnjim razgovorima.

Cooper je dodala da su danas razgovarali o zajedničkim sigurnosnim izazovima i kako mogu da ih riješe, te o pojačanju zajedničkih napora ka daljem razvoju sposobnosti Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision