Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Sa Kruga 99: Velike kompanije pokreću privredu – “Dok je imala gigante, bh ekonomija cvala”

Bosni i Hercegovini su potrebni veliki privredni sistemi zasnovani na tržišnoj privredi i konkurentnosti, a najviše potencijala imamo u energetici, automobilskoj industriji, građevinarstvu, drvnoj industriji, proizvodnji hrane i turizmu – izjavio je generalni direktor “Energoinvesta” Enes Čengić, uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Trebaju li BiH veliki privredni sistemi?”.

Neposredno poslije rata, BiH je nametnut jedan model putem privatizacije koji je u osnovi značio ukidanje velikih privrednih sistema i oslonac na mala i srednja preduzeća. Nakon 20 godina može se reći da se taj model u svojim osnovim konsekvencama pokazao neuspješan za BiH, što je jedan od razloga koji je opredijelio Asocijaciju Krug 99 za diskusiju o toj temi. Dok je BiH imala velike kompanije, kako je kazao Čengić, bila je i ekonomski jaka. BiH je pred rat, po strukturi privrede, bila srednje razvijena zemlja. Prije rata učešće industrije u bruto društvenom proizvodu bilo je više od 42 posto, što znači da smo bili industrijska zemlja, a tadašnji veliki privredni sistemi poput „Energoinvesta“, „Famosa“, „Šipada“, „Unisa“ predstavljali su izvoznu snagu ne samo BiH već i tadašnje Jugoslavije. Čengić je naveo da danas BiH uvozi tri puta više vrijednosti nego što izvozi i to je svakako jedan od pokazatelja kakva je privreda zemlje, a politička rascjepkanost i nemogućnost poslovanja po principu ekonomskih regija dodatno je stavlja u negativan položaj u odnosu na druge. – Kada su nestali veliki sistemi, nas su poklopile inostrane firme, a država nije imala mehanizme zaštite domaćih firmi, pa su nam nakon rata nametnuti trendovi i reforme, uz privatizaciju, koji su išli ka gušenju velikih kompanija i stvaranja naše privrede ovisnom. Ta ovisnost je za privredu postala još izraženijom kada su strane banke preuzele naš finansijski sektor – dodao je Čengić. Današnji Energoinvest ima oko 670 uposlenika i to je po nekim pokazateljima srednje preduzeće. Međutim, ta kompanija je zbog svog imena, brenda i tradicije još na nekim tržištima prihvaćena kao svjetska renomirana kompanija. Agencija za statistiku BiH, po Čengićevim riječima, dala je podatak da velika preduzeća u BiH iz sektora industrijskih djelatnosti stvaraju čak 40 posto ukupnog prometa i zapošljavaju 46 posto radnika, iako ih u zemlji ima svega dva posto u odnosu na broj registrovanih privrednih subjekata.

Taj procent, napomenuo je Čengić, mora biti znatno veći. – Velike kompanije pokreću privredu. Uz to moramo ojačati vlastite finansijske kapacitete i stvarati fondove koji će pratiti privredu na međunarodnih i domaćim tržištnim ‘utakmicama’. Da li je to putem IGA-e, Razvojne banke ili osnivanjem zasebnog fonda za podršku privredi, mi moramo imati snažnu finansijsku podršku jer smo bez nje itekako ranjivi – poručio je Čengić napominjući da su bh. privredi, industriji i kompanijama za njihov rast i razvoj prvenstveno potrebne nove narudžbe.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision