Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2022. Region
S. Makedonija produžila krizno stanje u energetici do 30. aprila 2023.

Parlament Sjeverne Makedonije produžio je u petak 30. septembra , na prijedlog vlade, krizno stanje u snabdijevanju strujom na teritoriji cijele države i toplotnom energijom u Skoplju do 30. aprila 2023. godine.

Poslanici u Sobranju usvojili su većinom glasova dvije odluke o produženju jednomjesešnog kriznog stanja u energetici, koje je vlada Dimitra Kovačevskog uvela 1. septembra kako bi imala dodatne mehanizme da se lakše izbori sa energetskom krizom.

Tada je objašnjeno da se krizno stanje uvodi zbog nedostatka električne energije i stanja na tržištu struje i zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korištenja alternativnog goriva i stanja na tržištu.

Prehodno je u novembru prošle godine u Sjevernoj Makedoniji prvi put proglašeno krizno stanje u snabdijevanju strujom, kako bi država mogla da interveniše iz budžeta radi povećanja likvidnosti energetskih kompanija za proizvodnju i prenos struje, EMS I MEPSO i uvoza struje u slučaju eventualnih havarija u elektranama.

Vlada Zorana Zaeva je 9. novembra 2021. uredbom proglasila krizno stanje u snabdijevanju strujom u trajanju od 30 dana, nakon čega je odlukom Sobranja produženo do 9. juna ove godine zbog, kako je navedeno, nedostatka struje i stanja na tržištu elektičnom energijom.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision