Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Aprila. 2023. USK
Ružnić: U samo 10 dana iz Hrvatske je vraćeno 500 migranata u USK

Proces organiziranog vraćanja migranata iz Hrvatske u migrantski centar Lipa kod Bihaća traje od 22. marta.

Premijer USK Mustafa Ružnić upozorava da se migranti vraćaju isključivo u BiH te je zatražio informaciju o provođenju readmisije sa Srbijom i Crnom Gorom.

Na ulicama Bihaća je sve više migranata, a u razgovoru za Klix.ba Ružnić kaže da je jedan od problema neravnomjerna raspodjela migranata pa ih tako najviše završi u USK.

“Poučeni smo ranijim iskustvom i dobro znamo šta je migrantski val s istoka radio USK i kako je lomio kičmu zbog nerada nadležnih institucija. Od 22. marta do 3. aprila je oko 559 migranata dovezeno readmisijom iz Hrvatske u USK. I danas se očekuje novi autobus migranata”, kaže Ružnić.

Navodi da migranti u kampu budu zadržani oko šest sati, a nakon toga se slobodno kreću po Bihaću i Cazinu.

“Ako je takva situacija za nekoga pod kontrolom za nas nije, jer znamo kroz šta smo prošli u proteklom periodu da bi sklonili migrante sa ulica. Ne možemo sebi uništiti život jer se spašava turistička sezona Hrvatske. Uprkos tome što se migranti vraćaju programom readmisije svakodnevno ih policija i ilegalno prebacuje, a naše države institucije kažu da je to ok”, naglašava Ružnić.

Postavlja pitanje nastavlja li se sistem readmisije prema Srbiji.

“Postoje li tačni podaci da su sva ta lica iz BiH ušla u Hrvatsku? Nisu. Na stotine tih migranata je izjavilo da je iz Srbije prešlo u Hrvatsku”, naglašava on.

Osim toga pojavile su se informacije i izgradnji centra za prihvat migranata koji su pod sumnjom da su počinili krivična djela, a cijela situacija oko toga je nejasna i Ružniću te traži informacije i naglašava da Gradska uprava za nešto takvo nije dala saglasnost.

“Zašto se rade pritvorske jedinice? Koje su to kategorije migranata i po čemu se razlikuju od ostalih”, pitanja su koja postavlja premijer USK.

Zbog svega navedenog Operativna grupa za kontrolu i nadzor nad migrantskom krizom USK zatražila je od Ministarstva sigurnosti BiH da zabrani izgradnju pritvorske jedinice u okviru centra za prihvat migranata na lokaciji Lipa

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision