Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Novembra. 2022. Svijet
Ruskoj vojsci naređeno povlačenje iz Hersona, rano je pričati o povlačenju ruskih trupa iz Hersona upozoravaju iz Kijeva

Ruska vojska je dobila naređenje da se povuče iz ukrajinskog grada Hersona, jedinog regionalnog centra koji je Rusija okupirala otkako je 24. februara krenula u invaziju Ukrajine..Komandant ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin rekao je da nije više moguće snabdijevati grad, koji se nalazi na udaru ukrajinske kontraofanzive.Povlačenje iz Hersona znači da će se ruske snage kompletno povući sa zapadne obale rijeke Dnjepar, i to je, kako ocjenjuje BBC, značajan udarac.

“U ovakvim okolnosti, najrazumnija opcija je organizovati odbranu duž nasipa na Dnjepru”, rekao je Surovikin na sastanku sa višim zapovjednicima u ruskoj vojsci.

Saopštenje o povlačenju uslijedilo je ubrzo pošto su ruski mediji izvijestili da je zamjenik postavljenog ruskog guvernera Hersona Kiril Stremusov poginuo u saobraćajnoj nesreći.Stremusov je bio jedan od glavnih zagovornika okupacije Hersona, i upravo je on prije samo šest dana izjavio da će ruske trupe “najvjerovatnije” morati da pređu na istočnu obalu Dnjepra.

Rano je pricati o povlačenju ruskih trupa iz Hersona..Ruske informacije moraju se “kritički shvatiti” nakon najave djelomičnog povlačenja

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak izjavio je  da je suviše rano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona. Dok se ukrajinska zastava ne vijoru nad Hersonom nema smisla razgovarati o ruskom povlačenju, naveo je Podoljak u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Ukrajinska vojska rekla je da se sve informacije “moraju kritički promatrati”, očito misleći na rusku najavu da će se trupe povući sa zapadne obale rijeke Dnjepar u Hersonu. Natalija Gumenjuk, glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Jug ukrajinskih oružanih snaga, rekla je: “Više smo puta rekli i opet ćemo ponoviti: sve informacije moraju se kritički promatrati, osobito kada dolaze od vojnih i političkih vlasti zemlje agresora. U tijeku je naša obrambena operacija, čiji proces ne komentiramo, držeći se medijske šutnje kako bismo mogli realizirati strateške ciljeve. Za to vrijeme neprijatelj komentira svaki svoj korak. Čemu se to radi?” rekla je Gumenjuk.

Stoltenberg ohrabren napredovanjem ukrajinskih trupa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je sinoć da je “ohrabrujuće” vidjeti da su ukrajinske snage u stanju da oslobode dodatne dijelove svoje teritorije, nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje ruskih trupa iz Hersona. “Pobjede i napredovanje koje ostvaruju oružane snage Ukrajine pripadaju hrabrim i odvažnim ukrajinskim vojnicima, ali, naravno, od suštinskog značaja je i podrška koju primaju od Velike Britanije, NATO saveznika i partnera”, rekao je Stoltenberg.”To je dio cjelokupnog obrasca ili slike koju smo vidjeli tijekom prošlog mjeseca. Rusija je apsolutno izgubila zamah. Ali ne bismo trebali podcijeniti Rusiju, ona još uvijek ima mogućnosti”, dodao je Stoltenberg…

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision