Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Januara. 2023. Svijet
Ruski general Gerasimov: Ne pamtimo ovakva neprijateljstva, suprotstavlja nam se cijeli Zapad

Prvi čovjek Generalštaba vojske Ruske Federacije general Valerij Gerasimov komentirao je dešavanja u Ukrajini te je izjavio kako Rusija ovakvu situaciju ne pamti od Drugog svjetskog rata.

U intervjuu za ruski medij Aif, Gerasimov je izjavio kako savremena Rusija do sada nije poznavala ovakav nivo neprijateljstava kao što je to slučaj sada.

“Našoj zemlji i njenoj vojsci danas se suprotstavlja gotovo cijeli Zapad. Da bi stabilizovali situaciju, zaštitili teritorije i izvršili ofanzivne operacije, Generalštab je morao postaviti planove za djelimičnu mobilizaciju. Ovakvih događaja nije bilo od Drugog svjetskog rata”, rekao je Gerasimov.

Ipak, priznao je kako Rusija ima problema u kontekstu mobilizacije.

“Sistem mobilizacije nije bio u potpunosti prilagođen novim savremenim ekonomskim odnosima. Sve se moralo popravljati u hodu. Poduzimamo sve mjere za postizanje ciljeva koje je postavio vrhovni komandant kao i za obezbjeđenje vojne sigurnosti zemlje na osnovu postojećih vojnih prijetnji”, poručio je general ruske vojske.

Na kraju intervjua, Gerasimov je govorio i o tome kako ruska vojska mora nastaviti svoj razvoj te je definirao prijetnje s kojima će se suočavati u budućnosti.

“Danas su takve prijetnje težnje NATO-a da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao oruđa za vođenje hibridnog rata protiv Ruske Federacije”, rekao je Valerij Gerasimov.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision