Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2022. Svijet
Ruski diplomata: Odnosi SAD-a i Rusije su na ivici prekida, potrebno prestati s prijetnjama

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov izjavio je kako Sjedinjene Američke Države moraju odustati od dalje eskalacije odnosa s Rusijom te prestati sa snabdijevanjem Ukrajine oružjem.

Iako su odnosi između SAD-a i Ruske Federacije narušeni zbog zbog ruske invazije na Ukrajinu, Rjabkov ističe kako veze između zemalja ne treba dodatno pogoršavati.

“Amerika samo treba da zaustavi svoju eskalaciju, kako verbalno, tako i u smislu upumpavanja oružja u Ukrajinu. Moraju prestati s prijetnjama Rusiji”, rekao je Rjabkov.

Istovremeno, prema riječi Rjabkova, Washington mora biti spreman da pozitivno utječe na vlast u Kijevu što sada nije slučaj.

“Ako oni uspiju ostvariti pozitivan utjecaj na Kijev, onda će postojati izvjesna perspektiva za normalizaciju rusko – američkih odnosa. Ipak, u to ne samo da sumnjam, već sam siguran da se neće desiti”, ističe zamjenik šefa diplomatije Rusije.

Kao što se i očekivalo, na pitanje ko je kriv za narušavanje odnosa između SAD-a i Rusije, Rjabkov je naglasio kako je krivica potpuno američka.

“To prihvatamo sa žaljenjem, ali takva odluka neće imati utjecaja na našu odlučnost da krenemo ka ostvarivanju ciljeva u Ukrajini. Također, aktivnosti SAD-a neće moći spriječiti Rusiju da se prilagodi sankcijama koje su uvele Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski sateliti”, pojašnjava Rjabkov.

Na kraju, naglasio je kako je 21. marta američki ambasador u Moskvi John Sullivan pozvan na razgovor u rusko diplomatsko predstavništvo.

“Jučer je američkom ambasadoru uručena protestna nota u kojoj se navodi da je ovo što se dešava dovelo odnose Rusije i SAD-a na ivicu prekida”, zaključio je Sergej Rjabkov.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision