Četvrtak, 27. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Februara. 2020. Svijet
Rusija: Glasanje o ustavnim amandmanima 22.aprila

Radna grupa kojom predsjedava ruski predsjednik Vladimir Putin odredila je 22. april za glasanje o amandmanima na Ustav koje mnogi vide kao dio Putinovih napora da produži svoju vlast.

Taj datum se podudara sa 150. godišnjicom rođenja Vladimira Iljiča Lenjina, prvog vođe Sovjetskog Saveza. Ni članovi radne grupe ni Putin nisu komentarisali da li je podudaranje tih datuma namjerno ili slučajno.

U obraćanju na današnjem sastanku Putin je pozdravio predložene amandmane i naglasio poštovanje ruske istorije od vremena careva do Sovjetskog Saveza.

Putin, koji je, sa više od 20 godina na čelu države, najdugovječniji ruski vođa još od sovjetskog diktatora Josifa Staljina, u prošlosti je izrazio žaljenje zbog raspada Sovjestskog saveza smatrajući to najvećom geopolitičkom katastrofom 20. vijeka.

Kada je Putin predložio izmjene Ustava prošlog mjeseca mnogi su to vidjeli kao dio njegovih napora da ostane na vlasti kada mu istekne sadašnji predsjednički mandat 2024. Međutim, nacrt izmjena ne ukazuje kako bi on ostvario taj cilj i nejasno je zašto sada radi na tome da se promijeni ustav, navodi AP.

Na današnjem sastanku nisu rasvijetljeni razlozi te velike ustavne reforme.

Putin je rekao, kada je predložio promjene Ustava u obraćanju naciji 15. januara, da je njihov cilj da pojačaju ovlaštenja parlamenta i osnaže demokratiju. Mđjutim, prema prijedlozima, zadržavaju se, pa i jačaju predsjednička ovlaštenja, što je Putin opisao kao neophodno za zemlju.

Neki su nagovijestili da Putin, koji je služio dva uzastopna predsjednička mandata, 2000-2008 i sada druga dva, može da iskoristi ustavnu reformu da bi pokrenuo novo odbrojavanje mandata. Njegovo okruženje je to, međutim, odbacilo kao pravno neutemeljeno.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision