Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Jula. 2023. Bosna i Hercegovina
Rudari najavili masovne proteste 1. augusta ispred zgrade Elektroprivrede u Sarajevu

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH za 1. august je najavio masovni protest rudara pred zgradom Elektroprivrede u Sarajevu, a zbog neisplate plata za zeničke rudare uprkos nalozima koje je uputila Vlada FBiH.

Odluka o organizovanju protesta Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH donesena je danas, a najavljen je dolazak svih članica sindikalne organizacije.

Protest se organizuje povodom aktuelne situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te ignorisanje zaključaka sa sastana održanog 27. jula 2023. godine između predstavnika Vlade FBiH i SSRRFBiH od Elektroprivrede BiH kojim bi se omogućilo poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti urdarstva u FBiH.

Kako je najavljeno, protest će se održati u utorak, 1. augusta ispred zgrade Elektroprivrede BiH s početkom u 11 sati i trajat će do 14 sati.

Predsjednik SSRRFBiH Sinan Husić jučer je kazao kako će rudari pokazati jedinstvo te da ovo nije put kojim se treba raditi energetska tranzicija u BiH. Naglasio je i da je potrebno u zeničkom rudniku uraditi restruktuiranje, poduzeti mjere i radnje kojima bi se smanjio broj uposlenih jer 180 radnika u proizvodnji ne može zarađivati plate za 830 uposlenih.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision