Utorak, 18. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 20° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Avgusta. 2020. Bosna i Hercegovina
RS najavila nabavku do kraja godine, Ivancov otkrio: Vakcina tek 2021
Vlasti u RS jučer su obavijestile javnost kako bi ruska vakcina u ovaj entitet mogla stići već krajem godine.
No ruski ambasador u BiH Petar Ivancov danas je otkrio da će istraživanja biti gotova tek u januaru 2021. godine i da će vakcina tak nakon toga biti dostupna široj javnosti

Naime, Ivancov u kolumni za Glas Srpske piše da se razrada lijeka u Rusiji odvijala na sedam naučnih lokacija, ali da su naučnici zaposleni u centru Gamalei već u maju objavili da su testirali na sebi vektorsku vakcinu protiv COVID-19, testiranje je bilo uspješno: zaposleni su stekli imunitet na virus korona, a nisu otkrili negativne efekte.

– U Rusiji su ispitivanja za vakcinu na dobrovoljcima završena u julu, a druga faza kliničkih ispitivanja – 1. avgusta. Dana 11. avgusta vakcina je registrovana, ali sa ograničenim vremenskim rokom – do 1. januara 2021. godine. Do tog trenutka treća faza testiranja trebalo bi da bude završena. U istom će učestvovati hiljade volontera iz nekoliko zemalja. I tek nakon toga vakcina će biti dostupna široj javnosti. Dana 15. avgusta počela je industrijska proizvodnja lijeka, piše Ivancov i nastavlja:

– U bliskoj budućnosti, predstavnici rizične grupe – ljekari i nastavnici – dobiće pristup vakcini u Rusiji, i to na dobrovoljnoj osnovi. Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je da vakcinacija protiv virusa korona u Ruskoj Federaciji bude dobrovoljna i besplatna (!). Prema Ministarstvu zdravlja, imunitet na COVID-19 nakon vakcinacije može trajati i do dvije godine.

On piše da nije iznenađujuće što je vijest o registraciji prve vakcine u većini zemalja primljena sa oduševljenjem, da su mnogi odmah najavili namjeru da sarađuju s Rusijom u daljem testiranju vakcine, da je 20 država sljedećeg dana podnijelo preliminarne zahtjeve za kupovinu milijarde doza, preliminarni dogovor je postignut u vezi sa proizvodnjom 500 miliona doza godišnje u pet zemalja.

– Međutim, kako se ispostavilo, nisu svi bili oduševljeni zbog “lansiranja sputnjika”, i umjesto da prihvate ruku pomoći koju je pružila Rusija i udruže se u naporima u borbi protiv pandemije, obrušili su se sa oštrom kritikom, optužujući rusko rukovodstvo i naučnike za “zločinačku žurbu”, nelojalnu konkurenciju i itd. Ugledna zapadna izdanja bila su puna naslova kao što: “Putin sanja o satelitskom trenutku”, “Ruski pristup je nesmotran i neetičan” ili “…postoji rizik da ovaj lijek neće doprinijeti savladavanju, već pogoršati pandemiju”, piše Ivancov i dodaje:

– Odmah ću razočarati pristalice različitih teorija zavjera (uzgred budi rečeno, često dobro plaćenih) o. “sveprisutnoj ruci Kremlja”, “o malignom uticaju Rusije” te saopštiću da Rusija nema namjeru da koristi ovu vakcinu u bilo koje sebične svrhe – da utiče na nekoga, da ucjenjuje, ili tim prije da natjera da se vakciniše. Polazimo isključivo iz sigurnosti stanovništva Ruske Federacije, ali smo istovremeno otvoreni za saradnju sa svim zemljama na principima ravnopravnosti.

On navodi i, na osnovu informacija dobijenih od ruskih proizvođača vakcina, nekoliko riječi o samom lijeku.

– “Sputnik V” (“Gam-Kovid-Vak”) je tzv. vektorska dvokomponentna vakcina stvorena upotrebom genetskog inženjeringa. Za takvu vakcinu je izabran virus koji je bezbjedan za ljude, a gen virusa protiv kojeg se vakcina pravi je ubačen u njegov genom, tj. vakcina ne sadrži sam soj koronavirusa, već samo proizvodi imunitet. Proizvod ovog gena, protein, trebalo bi da indukuje imunitet protiv virusa koji uzrokuje bolest, navodi Ivancov.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision