Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
RS: Danas imenovanje mandatara za sastav Vlade RS – Bosić: Ako Željka Cvijanović bude mandatar, RS ulazi u veliki problem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će imenovati mandatara za sastav nove vlade entiteta Republika Srpska. Po posljednjim nezvaničnim informacijama, najviše šansi da ponovo vodi entitetsku vladu ima dosadašnja premijerka Željka Cvijanović. Dodik je proteklih dana obavio konsultacije s delegacijama SNSD-a i njihovim koalicionim partnerima, koji imaju skupštinsku većinu u RS-u. Opozicione stranke, SDS, PDP, NDP i SRSRS nisu se odazvale pozivu na konsultacije kod Dodika. Na razgovorima su bili predstavnici Koalicije “Domovina”, koji u parlamentu RS-a imaju pet poslanika i spremni su da participiraju u Vladi RS uz ispunjenje ranije postavljenih uslova. Na konsultacijama su bili i predstavnici poslodavaca, sindikata, penzionera, studenata te boraca. Dodik će danas u Palati RS-a, u 11 sati, održati konferenciju za novinare povodom imenovanja mandatara za sastav Vlade RS, najavljeno je iz njegovog kabineta. Mandatar potom ima 40 dana da obavi konsultacije, a zatim parlamentu predloži sastav nove vlade i njen program rada.

Glavni odbor SDS-a na sjednici održanoj u subotu formulisao je liste kandidata za Dom naroda BiH i Vijeće naroda Republike Srpske, rekao je novinarima u pauzi zasjedanja predsjednik SDS-a Mladen Bosić. Bosić je istakao da je Glavni odbor donio odluku o kandidatskim listama za biranje članova Doma naroda BiH iz Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske, tako da će oni u zakonskom roku završiti obavezu predlaganja kandidata. “SDS očekuje da će imati dva člana u Domu naroda BiH i napravit ćemo dogovor o najboljem rasporedu snaga da bismo dobili što više svojih mandata u Vijeću naroda”, rekao je Bosić, koji očekuje da će SDS imati značajno učešće i u Domu naroda BiH i Vijeću naroda RS-a. Odgovarajući na pitanje novinara da li je moguća koalicija sa SNSD-om, Bosić je rekao da je to završena priča, te dodao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao šta misli o tome kada je sa HDZ-om i SDP-om istjerao SDS iz skupštinske većine u Parlamentu BiH. “Mi želimo promjene i u Republici Srpskoj i u BiH i ukoliko dođemo u situaciju otvorit ćemo borbu protiv kriminala i korupcije, a to u bilo kakvoj koaliciji sa Miloradom Dodikom i SNSD-om nije moguće”, dodao je on. Na spekulacije da je Dodik rekao da će optužiti SDS za izdaju Republike Srpske ukoliko uđe u vlast na nivou BiH, Bosić je rekao da je SDS dobio glasove od građana da brani njihove interese, a ne interese Dodika i SNSD-a. “Mi ćemo tu svoju dužnost ispuniti ukoliko uđemo u vlast na nivou BiH i da otkočimo procese koji su proteklih godina namjerno zakočeni. Svi smo dovedeni u blato iz koga nema izlaza ukoliko ostane stara struktura vlasti”, rekao je on. Bosić je istakao da SDS ima koalicioni dogovor sa SDA i DF-om koji je na snazi i očekuje 9. ili 10. decembra, na prvoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, da će tada biti jasno kako će ići formiranje vlasti na tom nivou. On je rekao da je Glavni odbor SDS-a, razmatrajući danas političku i ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj, izrazio veliku zabrinutost zbog propasti Bobar banke. Bosić smatra da će se u narednom periodu otvoriti i drugi slučajevi, zbog čega SDS, kako kaže, traži od aktuelne Vlade RS-a, a ne nove, da obavijesti građane u kakvoj situaciji se nalazi bankarski sistem. Prema njegovim riječima, ukoliko Željka Cvijanović zaista bude budući predsjednik Vlade, svima je jasno da Republika Srpska ulazi “u veliki problem, jer je to Vlada direktnog kontinuiteta koja je odgovorna za ovakvo stanje u Srpskoj i sa njom se ne mogu očekivati nikakve promjene nabolje”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision