Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2014. Izdvojeno, USK
Rotary voz prolazi dolinom Une

Unska pruga prolazi kroz dvije države, ukupne je dužine 177 kilometara i nalazi se u nadležnosti tri preduzeća Željeznica FBiH, RS i Hrvatske. Nekad je tom prugom dnevno prolazilo stotine vozova.

Danas gotovo pustim dijelom, desetljećima izvan funkcije, od Bihaća do Maratin Broda, jednom godišnje putuju rotarijanci i njihovi gosti. Amarildo Mulić, direktor NP „Una“ 2003-će godine rekao je da su se skupili  i stavili u finkciju Unsku prugu, koja je 99% neiskorištena, promovirajući resurse koje imamo, trudeći se da ih opet stavimo u funkciju.

”Da bi ta Unska pruga trebala na neki način da oživi, a rijeka Una da se stavi u fokus kao nepresušno vrelo ne samo umjetnika, već i privrednika”, rekao je Adem Salihagić.

Prema riječima Dragice Biuković, člana OO „Rotary voz odnosno vlak prikupljeni prihod na ovom rotarijanskom vozu ići će u humanitarne svrhe, za poplavljena područja u BiH.

Deset godina ovu manifestaciju je organizirao bihaćki rotary klub, a ove je godine uključen i Nacionalni park „Una“, jer Rotary voz prolazi najvećim dijelom njegovim zaštićenim područjem. Na svome stotinu kilometara dugom putu dolinom rijeke Une, sedam puta siječe graničnu crtu između BiH i susjedne Hrvatske.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision