Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2014. Region, Vijesti
Rojters: Borba Zapada i Istoka oko Srbije se zaoštrava – Rusija u nastojanju da vrati snagu, utjecaj i moć na globlanoj sceni

NIŠ – Politička borba Zapada i Istoka oko Srbije se zaoštrava, a srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i pokretanje ruskog medijskog servira u Srbiji dio su “meke diplomatije” Rusije sa ciljem da popravi imidž i osnaži svoj uticaj u svijetu, ocjenjuje danas u opširnoj analizi agencija “Rojters”.

“Srbija izgleda kao plodno tle jer balansira između Vladine posvećenosti EU integracijama i pretežno konzervativnog društva u kome neki Srbi osjećaju veću naklonost prema Rusiji”, ocjenjuje ta agencija. Birači su u potrazi za prosperitetom više puta podržali proevropski kurs ali mnogi u Srbiji su ostali sumnjičavi prema Zapadu posle NATO bombardovanja u kome su stradali i civili, navodi Rojters. “Javno naljutiti Rusiju je politički neprihvatljivo u Srbiji. Srbija je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini uprkos pritisku da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU”, dodaje Rojters. Agencija navodi da je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila na ruski uticaj u Srbiji i druge države na Zapadnom Balkanu.

U međuvremenu, Kremlj je nedavno objelodanio novu doktrinu “meke moći”, nazvanu “Integrisana strategija za širenje ruskog himanitarnog uticaja u svijetu” koja po riječima ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, ima za cilj da se “bori protiv mjera bez presedana koje imaju za cilj da diskredituju zvanicnu rusku politiku i unište imidž Rusije”. “Rusija pokušava, 25 godina posle pada Berlinskog zida koji je signalizirao i slabljenje njenog uticaja u istočnoj Evropi, da povrati nešto od izgubljenog uticaja”, ocjenjuje Rojters.

To je najočiglednije u njenoj ulozi u Ukrajini, ali, kako navodi agencija, postoje mnogo prefinjeniji načini za koji se Rusija opredjelila za bivše komunističke države u istočnoj Evropi – putem energetskih sporazuma po kojima je ona glavni njihov snabjdevač, kroz tješnje diplomatske veze, ali i snažnijim pokušajima da pridobije javno mnjenje u sve više neprijateljski naklonjenom evropskom kontinentu. Rojters podsjeća da je Srbiji u majskim poplavama prva pritekla u pomoć Rusija koja je “za samo nekoliko sati uputila 76 spasilaca”, a da je čitava pomoć koordinisana putem srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša.

Kako navodi Rojters, prema riječima dvojice neimenovanih zvaničnika koji su učestvovali u pripremi Putinove posjete Beogradu, ruski predsjednik je zatražio da osoblje njegove zemlje u centru u Nišu dobije diplomatski status, na šta su sa negodovanjem reagovali zapadni ambasadori u Beogradu i premijer Srbije Aleksandar Vučić je taj prijedlog odbio.

“Ukoliko je zamišljeno da centar u Nišu ima veću regionalnu ulogu, njegove aktivnosti bi mogle da budu temeljnije praćene u EU”, rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik Unije. Britanska agencija podsjeća da je Moskva ovog mjeseca pokrenula medijski servis kako bi se borila protiv agresivne zapadne propagande, a njene kancelarije će biti u više zemalja u svijetu, uključujući i Srbiju.

Glavne i odgovorna urednica “Rusija sevodnja” (Rusija danas) u Srbiji Ljubinke Milinčić je najavila da će veb sajt te medijske organizacije početi sa radom do kraja godine, a radio stanica početkom slijedeće godine.. Zapadne diplomate upozoravaju, kako navodi Rojters, da bi ruski novac mogao da nađe načina da dođe do medijskih kuća u Srbiji, naklonjenih nevladinih organizacija, ali i političkih partija, iako je teško naći čvrst dokaz za to.

Oni takođe ukazuju i na podršku desničarskim organizacijama koje “promovišu konzervativne vrijednosti koje su prihvatljive za veći dio ruskog društva”.

Rojters navodi i riječi potpredsjednika Maršalovog fonda Ivana Vejvode koji je ocjenio da, uprkos najboljim naporima Rusije, kompas Srbije usmjeren ka EU i da se to vjerovatno neće promjeniti.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision