Thursday, 16. May 2024.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Aprila. 2019. Zanimljivosti
Rođendanskoj torti od borovnica i limuna nećete moći odoljeti
Kada budete pravili ovu tortu uvijek koristite svježi sok od limuna, dakle nez ekstrakata, a kada birate limun u trgovini neka budu teški i glatki i tako ćete znati da su sočni. Budući da kolači u čiju koru ide limun znaju biti suhi, dodajte sastoje koji će tijesto učiniti sočnijima oput jaja i smeđeg šećera.

Što se tiče borovnica s obzirom na to da u ovom periodu nema svježih slobodno možete koristiti zamrznute borovnice, bez prethodnog odmrzavanja. Ono što je još idealno kod ove torte borovnice ne tonu na dno kolača, zato što je tijesto gusto. A borovnice prije nego ih stavite u smjesu možete malo i pobrašniti.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto:

230 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
250 g šećera
100 g smeđeg šećera
4 velika jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
345 g prosijanog višenamjenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 čajne kašičice soli
240 ml mlaćenice
sok od 3 srednja limuna
500 g borovnice

Sastojci za fil:

230 g punomasnog kremastog sira
115 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
420 g šećera
15-30 ml slatkog vrhnja
1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
prstohvat soli

Foto: Sallys baking addiction Foto: Sallys baking addiction

Način pripreme:

Prethodno zagrijati pećnicu na 180° C. Pomastiti pleh i lagano pobrašniti. Staviti sa strane.
Napravite kore: Maslac miksajte oko minutu dok ne bude pjenast. Dodajte šećere i mutite dvije do tri minute. Dodajte jaja i vaniliju. Miksajte dok se sve ne sjedini.

U velikoj zdjeli stavite brašno, prašak za pecivo i sol. Polako dodajte suhe sastojke vlažnim sastojcima. Miksajte najmanjom brzinom 5 sekundi, zatim dodajte mlijeko, limunovu koricu i limunov sok. Sve promiješajte kašikom. Stavite borovnice i promiješajte.

Tijesto ravnomjerno rasporedite u tri kore. Pecite oko 25 minuta, kada ispečete ostavite da se potpuno ohladi prije filovanja.

Napravite fil: Mikserom promiješajte krem ​​sir i maslac zajedno dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte šećer, slatko vrhnje, ekstrakt vanilije i so. Miksajte. Na kore nanesite fil. Ukrasite s borovnicama i limunom. Tortu stavite u frižider na najmanje 45 minuta prije rezanja, inače se kolač može raspadati tokom rezanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision