Monday, 24. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2021. Svijet
WHO: Rizik koji predstavlja omikron soj je i dalje veoma visok

Rizik koji predstavlja varijanta koronavirusa omikron i dalje je veoma visok, saopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), nakon što je prošle sedmice broj slučajeva Covid-19 porastao za 11 posto u svijetu, javlja AFP.

Omikron soj stoji iza naglih skokova u širenju pandemije u nekoliko zemalja, uključujući one u kojima je već pretekao prethodno dominantnu delta varijantu, navodi WHO u sedmičnom epidemiološkom ažuriranju.

“Ukupni rizik vezan za novu varijantu omikron ostaje vrlo visok”, saopćila je zdravstvena agencija UN-a.

“Dokazi pokazuju da varijanta omikron ima prednost u rastu u odnosu na varijantu delta s vremenom udvostručavanja od dva do tri dana i brzi porast incidencije slučajeva se viđa u brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, gdje je postala dominantna varijanta.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je istakla smanjenje od 29 posto u incidenciji slučajeva uočeno u Južnoj Africi, zemlji koja je prva prijavila ovu varijantu SZO-u 24. novembra.

Navodi se da rani podaci iz Britanije, Južne Afrike i Danske, koja trenutno ima najveću stopu zaraze po osobi na svijetu, ukazuju na smanjeni rizik od hospitalizacije u poređenju sa delta varijantom.

Međutim, bili su potrebni dodatni podaci da bi se razumjela ozbiljnost omikrona u smislu kliničkih markera, uključujući upotrebu kisika, mehaničku ventilaciju i smrtne slučajeve.

Također je bilo potrebno više podataka o tome kako na stanje pacijenta može uticati prethodna infekcija Covidom ili vakcinacija.

SZO je saopštila da je u sedmici koja se završava nedjeljom, nakon postepenog povećanja od oktobra, globalni broj novih slučajeva porastao za 11 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je broj novih smrtnih slučajeva opao za četiri posto.

“Ovo znači da imamo nešto manje od pet miliona novih slučajeva i preko 44.000 novih smrtnih slučajeva”, saopćila je organizacija sa sjedištem u Ženevi.

Najveći broj novih slučajeva zabilježen je u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Italiji.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision