Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2021. Svijet
WHO: Rizik koji predstavlja omikron soj je i dalje veoma visok

Rizik koji predstavlja varijanta koronavirusa omikron i dalje je veoma visok, saopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), nakon što je prošle sedmice broj slučajeva Covid-19 porastao za 11 posto u svijetu, javlja AFP.

Omikron soj stoji iza naglih skokova u širenju pandemije u nekoliko zemalja, uključujući one u kojima je već pretekao prethodno dominantnu delta varijantu, navodi WHO u sedmičnom epidemiološkom ažuriranju.

“Ukupni rizik vezan za novu varijantu omikron ostaje vrlo visok”, saopćila je zdravstvena agencija UN-a.

“Dokazi pokazuju da varijanta omikron ima prednost u rastu u odnosu na varijantu delta s vremenom udvostručavanja od dva do tri dana i brzi porast incidencije slučajeva se viđa u brojnim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, gdje je postala dominantna varijanta.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je istakla smanjenje od 29 posto u incidenciji slučajeva uočeno u Južnoj Africi, zemlji koja je prva prijavila ovu varijantu SZO-u 24. novembra.

Navodi se da rani podaci iz Britanije, Južne Afrike i Danske, koja trenutno ima najveću stopu zaraze po osobi na svijetu, ukazuju na smanjeni rizik od hospitalizacije u poređenju sa delta varijantom.

Međutim, bili su potrebni dodatni podaci da bi se razumjela ozbiljnost omikrona u smislu kliničkih markera, uključujući upotrebu kisika, mehaničku ventilaciju i smrtne slučajeve.

Također je bilo potrebno više podataka o tome kako na stanje pacijenta može uticati prethodna infekcija Covidom ili vakcinacija.

SZO je saopštila da je u sedmici koja se završava nedjeljom, nakon postepenog povećanja od oktobra, globalni broj novih slučajeva porastao za 11 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je broj novih smrtnih slučajeva opao za četiri posto.

“Ovo znači da imamo nešto manje od pet miliona novih slučajeva i preko 44.000 novih smrtnih slučajeva”, saopćila je organizacija sa sjedištem u Ženevi.

Najveći broj novih slučajeva zabilježen je u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Italiji.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision