Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Oktobra. 2022. Svijet
Rishi Sunak je novi britanski premijer

Riši Sunak novi je premijer Velike Britanije, prenosi BBC.

On je bivši ministar finansija, koji je ranije ovog ljeta izgubio na izborima za vodstvo od Liz Tras.

Sunak je bio ministar u Džonsonovoj vladi iz koje je istupio u julu, a u najavi kandidature zatražio je „priliku da pomogne“ u rješavanju problema i obećao da će „postojati integritet, profesionalnost i odgovornost na svakom nivou“ vlade ako bude preuzeo izvršnu vlast.

Sunak (42 godine) je pohađao Vinčester koledž, jedan od najprestižnijih internata na svijetu. Sunak je nakon internata studirao na Oksfordu.

Ko je Riši Sunak…
Nakon Oksforda započeo je s nizom poslova u finansijama, od kojih je prvi bio kao analitičar u investicijskoj banci Goldman Saks od 2001. do 2004. Zatim je počeo raditi za hedž dječiji fond, gdje je 2006. postao partner – iste godine kada je na Sveučilištu Stenford stekao MBA kao stipendist Fulbrajtovog programa.

Na Stenfordu je upoznao i današnju suprugu, Aksatu Murti, bogatu nasljednicu indijskog milijardera, osnivača globalne IT i konzultantske kompanije Infosis.

Nakon još nekoliko godina u upravljanju fondovima u Kaliforniji, Sunak je dobio posao direktora u kompaniji Catamaran Ventures, u vlasništvu njegovog punca, prije nego što je po 2015. po prvi put izabran u britanski Parlament kao član Konzervativne stranke.

Premijerka Teresa Mej prva mu je dala priliku ući u vladu, kao parlamentarni podtajnik za lokalne vlasti, 2018. godine. Lojalni Sunak, koji je bio na strani pobornika Bregzita unutar stranke, sva je tri puta glasao za njen prijedlog sporazuma o Bregzitu. Nakon njenog odlaska s vlasti, podržao je Džonsona za njena nasljednika, koji ga je nagradio položajem glavnog tajnika državne riznice.

Nakon izbora 2019., kada je Džonson učvrstio svoju većinu u Parlamentu, a 2020 postavio je Sunaka kao ministra finansija – tradicionalno drugi najmoćniji čovjek u britanskoj vladi, čija je rezidencija na adresi Dauning Street 11 – vrata do premijera.

Kao ministar, Sunak je uveo programe za ublažavanje posljedica koronavirusa na ekonomiju, a nakon ruske invazije na Ukrajinu srezao je poreze na gorivo i ukinuo PDV na svu opremu za energetske uštede, poput solarnih panela i izolacijskih materijala.

Našao se u središtu skandala kada se ispostavilo da je, dok je dizao poreze običnim građanima, njegova supruga bila prijavljena da živi u inostranstvu, te je time izbjegla plaćanje oko 20 miliona funti poreza. Aksata Murti kasnije je obećala kako će porez na svu svoju globalnu imovinu plaćati u Velikoj Britaniji, kako to pitanje ne bi “bila distrakcija po njezinog muža”.

Po čemu je prvi…
Sunak će bit prvi premijer koji vuče korijene iz Indije – njegovi su roditelji oboje indijskog podrijetla, rođeni u Africi, a u Britaniju su se doselili kao djeca. Sunak je rođen 1980. u Sauthemptonu. Osim što je hinduist, od tipičnih britanskih premijera razlikuje se i po tome što je antialkoholičar, a svoju je zakletvu kao zastupnik položio s rukom na Bagavad Giti.

Sunak ulazi u istoriju i kao najbogatiji britanski premijer. Imovina njegove supruge i njega procjenjuje se na oko 730 milijuna funti, što ih po Tajmsu čini 222. najbogatijom britanskom porodicom, izjednačenom sa Slavicom Eklston.

Razlika u bogatstvu između Sunaka i njegovih stranačkih kolege mnogo je veća od razlike između njih i prosječnih građana Britanije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision