Riba na mediteranski način donosi bogatstvo okusa juga, gdje glavnu ulogu igraju maslinovo ulje, limun i mirisni začini. Svaki zalogaj odiše svježinom i jednostavnošću, karakterističnom za mediteransku kuhinju.
Posebnu ravnotežu ovom jelu daje prilog od nježnog špinata, koji upotpunjuje lagani i hranjivi obrok. Idealno za sve koji traže spoj zdravlja i ukusa na tanjiru.
Sastojci
- 600 g filea pastrmke
- 500 g očišćenog špinata
- 1 limun
- 3 češnja bijelog luka
- 2 kašikice Tuzlanske soli
- 1 kašikica mješavine začina Master
- ruzmarin, timijan, peršun list
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika maslaca ZiM
Priprema
Ribu oprati i posušiti. Začiniti sa soli, bijelim biberom, bijelim lukom, limunom, mješavinom začina i začinskim biljem. Peći u tavi na ulju i maslacu nekoliko minuta, sa obje strane. Bijeli luk sitno nasjeckan, kratko propržiti u tavi na ulju i maslacu. Dodati blažiran špinat, pa prodinstati. Pripremljeni špinat poslužiti kao podlogu za pečenu ribu.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti
