Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Augusta. 2014. Izdvojeno, USK, Vijesti
Rezultati suradnje PK USK-a sa USAID-Sida FIRMA Projektom u BiH

USAID-Sida FIRMA Projekt, koji je u proteklih pet godina svog djelovanja podržavao razvoj i jačanje malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini, trebao je biti okončan u augustu/kolovozu ove godine. Međutim, FIRMA Projekt je u procesu devetomjesečnog produženja, a njegov budući fokus će biti “Očuvanje životnog standarda i radnih mjesta u privatnom sektoru u poplavama ugroženim područjima.”

Cilj FIRMA Projekta bio je da potakne značajan porast prodaje, izvoza, zapošljavanja i financiranja u svoja tri fokusna sektora: drvnoj, metaloprerađivačkoj industriji i u turizmu.

Kao jedan od vodećih razvojnih programa u zemlji, kojeg su financirale Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID i Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju – Sida, cilj projekta je bio i ostvariti utjecaj na najmanje 40% lanaca vrijednosti u oblastima drvne, metaloprerađivačke industrije i turizma u BiH, te da u tijeku svoje realizacije dovede do povećanja prodaje za 50%, zapošljavanja za 35%, izvoza za 60% i financiranja za 40%.

Kako bi jednostavnije stupili u kontakte s firmama – korisnicima i ostvarili ciljeva projekta, tijekom proteklih godina uspostavili su brojna partnerstva s mrežom lokalnih agencija za ekonomski razvoj, privrednih komora, nevladinih organizacija i institucija vlasti. Ipak, ključnu ulogu u relaizaciji FIRMA Projekta imali su tzv. koordinatori lanca vrijednosti, tj. VCF-ovi, koji su direktno sudjelovali u svim fazama provođenja većine projektnih aktivnosti. Cilj ovog inovativnog pristupa bio je ojačati suradnju s domaćim razvojnim institucijama, podržati izgradnju i jačanje njihovih kapaciteta, a samim time doprinijeti njihovoj održivosti.

Kako navodi direktorica USAID – Sida FIRMA Projekta u Bosni i Hercegovini, Dina Karić, jedno od najbitnijih i najistaknutijih parnerstava FIRMA Projekta bilo je upravo partnerstvo s Privrednom komorom USK s kojom je realizirano preko 20 aktivnosti, u koje je do danas FIRMA utrošila 53.716 KM. Naročito su zadovoljni zajedničkom aktivnošću FIRMA Projekta i Privredne komore USK u vezi sa Fondom za certifikaciju kvaliteta u svrhu trgovanja, čime je podržano stjecanje certifikata lanca brige Vijeća za nadzor nad šumama (FSC CoC) za 14 poduzeća za preradu drveta s područja Unsko-sanskog kantona.

Istakla je i neke od najznačajnijih zajedničkih aktivnosti FIRMA Projekta i Privredne komore Unsko-sanskog kantona:

U oblasti pristupa tržištu:
– Podrška sajmovima “EKOBIS” i konferencijama drvne industrije u 2010. i 2013. godini

U oblasti stručnog osposobljavanja i seminara:
– Obuka iz boljeg korištenja rezane građe;
– Prijevoz trupaca u USK – 2012. godina

Druge aktivnosti:
– Fond za certifikaciju u svrhu trgovanja za drvnu industriju u USK;
– Prikupljanje podataka za potrebe Pregleda polaznog stanja;
– Izrada promotivnog materijala za korisnike iz USK;
Promotivne brošure i CD-ovi za drvnu industriju USK:

Privredna komora USK doprinijela je ostvarenju ciljeva FIRMA Projekta.
Ovdje ćemo navesti samo neke od naših zajedničkih rezultata postignutih do kraja četvrte godine realizacije projekta koji potvrđuju ispunjenje zadanih ciljeva FIRMA Projekta koji je do sada:

– povećao promet korisnika projekta za 40% do kraja četvrte godine svoje realizacije;
– povećao zaposlenost među korisnicima FIRMA Projekta za 38% do kraja četvrte godine svoje realizacije;
– poduzeća koja su sudjelovala u sajmovima trgovine prijavljuju da su potpisala ugovore u vrijednosti od preko 86 milijuna KM;
– poduzeća – korisnici FIRMA Projekta pomogli su preko 2000 osoba da unaprijede svoju radnu poziciju, odnosno, nađu novo zaposlenje;
– projekt je proveo programe razvoja radne snage koji su uključivali preko 4000 osoba.

Naravno, kaže direktorica USAID – Sida FIRMA Projekta u Bosni i Hercegovini, Dina Karić, jedan od osnovnih razloga naše uspješne suradnje sa Privrednom komorom USK je vaše izuzetno profesionalno i posvećeno osoblje koje nas je često poticalo i da prevaziđemo vlastite limite. Zbog svega ovoga, iskreno vam se zahvaljujemo – zaključila je.

Tijekom produženja projekta u narednih devet mjeseci budući fokus je, kako smo već naveli, “Očuvanje životnog standarda i radnih mjesta u privatnom sektoru u poplavama ugroženim područjima. Projektne aktivnosti biti će usmjerene na pružanje podrške proizvodnim firmama općina Doboj, Doboj Jug, Šamac, Domaljevac i Maglaj, kako bi obnovile svoju proizvodnju, zadržale uposlenike i očuvale svoje tržišne pozicije.

S obzirom na novi projektni zadatak USAID – Sida FIRMA Projekta i drugačiju vrstu projektnih aktivnosti u periodu produženja, na žalost nećemo biti u prilici da nastavimo suradnju s našim domaćim partnerima u implementaciji – navodi dalje direktorica Karić i poželjela uspjeh u svim budućim radnim poduhvatima uz nadu da će neke od njihovih iaktivnosti, kao i neki od njihovih radnih instrumenata i dalje biti od koristi za ostvarivanje razvoja privatnog sektora u Unsko-sanskom kantonu.

Privredna komora USK zahvaljuje na ovako toplim riječima i želi puno uspjeha USAID – Sida FIRMA Projektu u produženju aktivnosti, do iduće prigode za zajedničkom suradnjom.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision