Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Revizori našli manjkavosti u javnim nabavkama i kod Agencije za javne nabavke

Agencija za javne nabavke BiH imala je propuste u javnim nabavkama! Na ovaj apsurd upozorila je Kancelarija za reviziju institucija BiH u izvještaju za 2021. godinu.

Propusti nisu bili toliki da bi Agencija dobila lošu ocjenu revizora. Međutim, u Agenciji za javne nabavke, koja treba da bude primjer ostalima, i najmanji propust ove vrste izgleda ogroman, .

Konstatovali smo da Agencija u postupku konkurentskog zahtjeva u pozivu za dostavu ponuda nije zahtijevala dokaze o plaćenim direktnim i indirektnim porezima, kako je propisala Instrukcijom od 10.09.2021. godine, već je naknadno, prilikom zaključenja ugovora, tražila ove dokaze – naveli su revizori.

Dakle, donijeli su instrukciju koja važi za druge institucije u BiH, ali ne i za njih.

Sljedeća zamjerka je još ozbiljnija.

– Takođe smo konstatovali da, u postupku nabavke usluga održavanja informacionog sistema e-nabavke (192.285 KM bez PDV), Agencija nije zahtijevala garanciju za ozbiljnost ponude i garanciju za uredno izvršenje ugovora koje su predviđene Zakonom o javnim nabavama kao mehanizam zaštite Agencije od neprofesionalnog ponašanja ponuđača – navodi se u Izvještaju o obavljenoj finansijskoj reviziji Agencije za javne nabavke BiH za 2021. godinu.

Naime, Agencija je tokom godine, s obzirom na privremeno finansiranje, donijela kvartalne privremene planove javnih nabavki za 2021. godinu koje je objavila na svojoj veb stranici.

Za svaki postupak javne nabavke imenovana je komisija, koja je ocjenjivala ponude i birala najpovoljnije nabavke. Prema prezentovanim podacima, Agencija je provela 52 postupka javnih nabavki iz tekućih izdataka, od kojih su dva otvorena postupka u vrijednosti 206.803 KM bez PDV, tri konkurentska postupka ukupne vrijednosti 40.860 KM bez PDV, jedan pregovarački postupak bez objave obavještenja u vrijednosti 6.000 KM bez PDV, četiri postupka u skladu s Aneksom II dio B u vrijednosti 3.489 KM bez PDV.

Ostalo su direktni sporazumi ukupne vrijednosti 21.792 KM bez PDV. Agencija je objavila podatke o zaključenim ugovorima i njihovoj realizaciji na svojoj internet stranici.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision