Srijeda, 27. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 6° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Novembra. 2019. Svijet
Reviziona konferencija ‘Svijet bez mina’ u Oslu

Četvrta reviziona konferencija “Svijet bez mina” održava se u Oslu od 25. do 29. novembra, a ujedno obilježava se i 20 godina od stupanja na snagu Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera PP mina.

U pitanju je formalni diplomatski sastanak 164 države potpisnice navedene Konvencije, koji predstavlja priliku da se sve zemlje članice Konvencije još jednom sastanu i razgovaraju o rezultatima postignutim nakon konferencije održane u Maputu 2014. godine, te da se da smjer za provođenje Konvencije u narednih pet godina.

Paralelno s konferecijom bit će održano i niz sporednih događaja koji imaju za cilj uspostavljanje dijaloga o trenutnom statusu Konvencije, kao i potrebama i izazovima za ispunjenje obaveza proisteklih iz nje.

U svojstvu članova delegacije BiH, konferenciji prisustvuju ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević i direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović, koji će se i obratiti skupu u sklopu planiranih davanja izjava zemalja članica Konvencije o trenutnom statusu i preostalim obavezama, te o naporima i potrebama za njihovu implementaciju.

Kao i do sada, bit će istaknuta snažna opredjeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak daljnjih aktivnosti na rješavanju prijetnji uzrokovanih protupješadijskim minama i eksplozivnim ostacima rata. U prilog tome ide i usvajanje novog strateškog dokumenta za period 2018.-2025., kojim se potvrđuje konačna namjera da se ovo dugoročno pitanje riješi na što efikasniji i efektivniji način, postizanjem vidljivih rezultata, u traženom roku.

Iako je BiH navela brojne razloge kao osnovu za produženje zahtjeva, u vidu manje sredstava za uklanjanje mina nego što je predviđeno, te sa još uvijek znatnom kontaminacijom, kao i nepredviđenim vremenskim uslovima. Iz Centra za uklanjanje mina u BiH naglašavaju da je BiH, iako je zahtijevala dodatno vrijeme za izviđanje i uklanjanje mina, u potpunosti angažirana i posvećena poboljšanju efikasnosti i djelotvornosti terenskih aktivnosti, kako bi ispunili obaveze iz člana 5. Konvencije.

U razdoblju od 24 godine nakon sukoba, još uvijek je 8.050 sumnjivih opasnih područja površine 995.87km2 i 917 potvrđenih opasnih područja površine 22.14km2.

Bosna i Hercegovina je u zadnjih pet godina uspjeli osloboditi ukupno 158,5 km2, gdje je uništeno 8.992 mina i 9.992 ostalih eksplozivnih ostataka rata.

Zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji o opasnostima od mina i obilježavanju aktivnosti, broj civilnih žrtava se smanjuje, jer su ljudi više informirani i educirani o opasnosti od mina i NUS-a, te kako izbjeći potencijalni rizik.

– Intenzivno se radi i na pružanju što adekvatnije pomoći preživjelima od mina, posebno budući da se i dalje suočavamo sa ozbiljnim izazovima s našim medicinskim i rehabilitacijskim ustanovama, kao i sa socijalno-ekonomskom reintegracijom žrtava od mina. Tako ostajemo posvećeni jačanju naše skrbi, rehabilitaciji i ublažavanju patnje žrtava od mina – poručili su iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Nažalost u ovoj godini su bile dvije deminerske nesreće s tri povrijeđena deminera i dva sa smrtnim ishodom.

– U proteklom periodu BiH je primila različite vrste pomoći i saradnje koje dolaze od velikih donatorskih zajednica, predstavljajući veliki i bitan podstrek za realizaciju naših strateških i operativnih ciljeva. I iako se borimo da uložimo više u taj proces, moramo naglasiti važnost donatorske pomoći i doprinosa u narednom periodu, kako bi se dostigla zemlja bez mina i drugih eksplozivnih ostataka rata – navodi se u saopćenju Centra.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision