Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Rekordni javni prihodiu BiH , inflacija u zamahu-građani grcaju

Prošlu godinu građani Bosne i Hercegovine završili su grcajući u rekordnoj inflaciji, sastavljajući jedva kraj s krajem i boreći se da plata pokrije mjesečne troškove.Na drugoj strani, firme su zabilježile rekordnu dobit. U državnu kasu slilo se novca više nego ikada. Podaci poreskih uprava oba entiteta kažu da su milijarde javnih prihoda države oborile rekorde. Ekonomisti su stava da je taj novac javni, te da je vlast morala donijeti refome kojim bi se pomoglo građanima.

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine prošlu godinu završila je sa rekordnim javnim prihodima. Radi se o skoro 6,5 milijardi maraka. Jasno je da je to mnogo više nego godinama unazad. Pogledamo li tabelarni prikaz, vidjet ćemo da je prihoda duplo više nego proteklih godina.

Dok vlasti za ove brojke prisvajaju zasluge, da su one rezultat razvoja poslovnog ambijenta ekonomsiti smatraju da je ovo novac građana, te da je država morala donijeti ozbiljne mjere kojim bi pomogla građanima da se izbore sa inflacijom, jer je, kako oni tvrde, socijalna situacija u oba entiteta jako ozbiljna zbog visoke inflacije i relativno niskih prihoda koji su i prije inflacije bili na granici opstanka građana.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision