Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2023. USK
Rekordan broj posjeta u Nacionalnom parku Una: Prije 12 godina samo 2.500, a sada čak 133.000

Nacionalni park Una obara rekorde u posjetama turista

Nacionalni park Una je do sada ove godine posjetilo preko 133.000 turista i gostiju, saopštio je direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić. Ovi pokazatelji potvrđuju trend rasta posjeta parku iz godine u godinu.

Direktor Mulić izrazio je ponos zbog ostvarenih rezultata, ističući podršku koju su dobili od Vlade Federacije BiH i Ministarstva okoliša i turizma. Zajedničkim naporima i umrežavanjem sa svim operaterima u turističkom sektoru, ostvareni su značajni rezultati u poslovanju parka. Više od 80 posto programskih aktivnosti je realizirano, a broj posjeta premašio je 133.000, što predstavlja najbolji rezultat od osnivanja Nacionalnog parka Una prije 12 godina.

U proteklih 12 godina, park je realizirao preko 40 projekata usmjerenih ka zaštiti i očuvanju prirode, kao i naučno-istraživačkim radovima. Također, uloženo je mnogo napora i u infrastrukturne projekte. Mulić izražava nadu da će gradska i kantonalna vlast pružiti još veću podršku u daljem razvoju infrastrukture parka.

Nacionalni park Una trenutno se nalazi u postupku upisa u Registar svjetske prirodne baštine pri UNESCO-u za mikrolokalitet Milančev buk sa kompleksom sedrenih barijera u Martin Brodu. Očekuje se da će do kraja mjeseca biti predan nominacijski dosje uredu UNESCO-a u Parizu. Ukoliko Milančev buk bude upisan u Registar, to će imati ogroman značaj za promociju cijele regije, kako ekološki, tako i turistički.

Također, uočljiv je rast interesa za posjetama Nacionalnom parku Una van ljetne sezone, što će sigurno poboljšati ukupne rezultate parka do kraja ove godine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision