Tuesday, 26. September 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Augusta. 2023. Region
Regija bilježi porast broja pacijenata s koronom

Države u regiji poput Srbije, Crne Gore i Hrvatske bilježe porast broja slučajeva pacijenata koji se sa godišnjih odmora vraćaju sa simptomima sličnim kao kod oboljelih od koronavirusa. Tim povodom, kontaktirali smo nadležne zdravstvene institucije u Kantonu Sarajevo.

Naime, prema pisanju hrvatskih medija, širenje novog soja koronavirusa koji nosi naziv Eris trenutno je najrasprostranjenije na obali Jadrana.

Sve više pacijenata se javlja sa simptomima grlobolje, začepljenog nosa, malaksalosti, a nerijetko je prisutna i povišena temperatura.

Osim toga, zdravstvo u Srbiji se priprema za Eris koji prijeti da dođe iz Mađarske gdje se svakodnevno bilježe novi slučajevi.

“Nacionalna laboratorija za sigurnost Nacionalnog zdravstvenog i farmaceutskog centra identifikovala je novu varijantu koronavirusa među laboratorijskim uzorcima ljudskih bolesti”, navodi se na sajtu mađarskog Nacionalnog centra.

Broj slučajeva povezanih sa Erisom je pokazao značajan porast širom svijeta posljednjih sedmica, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ju je okarakterisala kao “varijanta koja zahtjeva pažnju”.

Nova varijanta koronavirusa prvo je zabilježena početkom mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama, a riječ je o soju iz porodice omikron.

Mutacija 465, čiji je produkt EG.5 odnosno Eris, prisutna je u oko 35 posto slučajeva koronavirusa prijavljenih širom svijeta. Izvan SAD, EG.5 brzo raste u Irskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Kini. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nedavno dodala na svoju listu varijanti pod nadzorom.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision