Subota, 4. Aprila 2020.
Unsko-sanski kanton 18° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Aprila. 2020. Zanimljivosti
Reditelj “Variole vere”: I sada, kao i 1972., stvari se sakrivaju

Reditelj Goran Marković (73) snimio je 1982. godine film “Variola vera” o toku epidemije velikih boginja 1972. u jednom dijelu tadašnje Jugoslavije. Ovaj veliki reditelj iz Beograda i, kako je rekao, iz “kućnog pritvora”, govorio je za “Avaz” podsjećaju li ga dešavanja sa pandemijom koronavirusa na taj scenarij.

Skandal i sramota

– Situacija je u nekoliko slična i različita. Slična je u tome što se stvari, uglavnom, skrivaju kao 1972., s tim što je tada bila drugačija vrsta epidemije. To je bila iskorijenjena tropska bolest, za koju se vjerovalo da uopće više ne postoji, i onda se pojavila usred Evrope. I to je bio dosta veliki skandal, odnosno sramota. To se uglavnom dosta vješto sakrivalo. Kad je izbila variola, naravno, država je počela da se ozbiljno ponaša. Jugoslavija je bila jedna ozbiljna država s dobrim sistemom tako da je suzbijeno s veoma malim brojem mrtvih. Mislim da je bilo ispod 50 mrtvih.

Ono što je slično jeste da je prvi refleks vlasti da se to sakrije i prikrije i da se sakrivaju informacije. Evo, sad imamo taj slučaj u Srbiji, ovih dana je bila izglasana pa skinuta uredba Vlade da je zabranjeno davati informacije. Ne znam zašto se vlast toliko plaši istine, kao i ona vlast tada – kaže reditelj sjajnih filmova, poput “Nacionalne klase”, “Sabirnog centra”, “Turneje”, “Specijalnog vaspitanja” i drugih.

Epohalan događaj

Govori nam da mu je trebalo punih deset godina da dođe do podataka o istini o varioli veri.

– Dvoje odvažnih ljekara ispričalo mi je šta se desilo i na osnovu toga sam rekonstruirao. Za borbu protiv bolesti neophodna je istina.

Sama činjenica da dolazi jedan ovakav, katastrofalan, epohalan događaj zahtijeva istinu kojoj svi gledamo u oči – ističe Marković.

Govoreći o skrivanju istine, kaže da je to različito po dijelovima svijeta.

– Kanadski premijer otvoreno je govorio o tome, a imate zemlje u kojima se stvari prikrivaju i gdje još traje ligaško prvenstvo, prave se ludi da ne postoji koronavirus. Ali, globalno selo znači i suočavanje s istinom i, ma kakvi bili trikovi ljudi na vlasti po raznim dijelovima svijeta, istinu je tešku prikriti, ona procuri na sve strane – kaže sin slavnih glumaca Olivere i Radeta Markovića te smatra da svijet, nakon što se pandemija okonča, neće biti isti.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 787.25px;”>Scena iz filma "Variola vera" - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Scena iz filma “Variola vera”FOTO: ARHIV

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision