Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Realna je bojazan od moguće političke trgovine pod okriljem OHR-a vezane za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH podsjetio na obavezu imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije kako bi bio deblokiran rad te institucije, uslijedile su brojne reakcije. 

Predsjednik Federacije Marinko Čavara najavio je da će potpisati imenovanje četvorice nedostajućih sudija, ali i pokušao vezati to pitanje za nepostojanje političkog dogovora oko drugih otvorenih pitanja u Federaciji. 

Može li imenovanje sudija dovesti u pitanje novi zaplet – tvrdnje kako Čavara mimo svojih ingerencija kandidate poziva na razgovor, je li u njegovoj viziji politički dogovor stranaka iznad Ustava, da li je ovo bio pokušaj legalizacije blokade kao legitimnog modela ponašanja i je li ovaj slučaj uvod u novu političku trgovinu pod okriljem OHR-a, pitanja su analitičara.

Različita su tumačenja, analitičara, pisma koje je je visoki predstavnik Christian Schmidt uputio predsjedniku i potpredsjednicima Federacije u vezi sa popunjavanjem Ustavnog suda Federacije BiH. Dok potpredsjednici tvrde kako poruka OHR-a ne može ni biti namijenjena njima jer  je nepopunjavanje Ustavnog suda rezultat opstrukcija predsjednika Marinka Čavare, on to pitanje vezuje za nepostojanje političkog dogovora oko ključnih, dakle drugih političkih pitanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision