Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Reakcije  na neustavnu odluku NSRS-a, Komšić savjetovao Osmorku: Uslovite izbor Vijeća ministara BiH odustajanjem SNSD-a od zakona o imovini, SDA najavila apelaciju Ustavnom sudu

Iz Stranke demokrtske akcije (SDA) reagirali su na sinoćnju  neustavnu odluku NSRS-a gdje je usvojen zakon o nepokretnoj imovini RS-a. “I na ovaj pokušaj Narodne skupštine RS-a, kao i na svaki prethodni, odgovor će ponovo dati Pravni tim SDA pripremom apelacije koju će uputiti ovlašteni predlagači. Pozivamo Visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti i stavi van snage neustavni Zakon, te da konačno sankcioniše odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, ističu iz ove stranke.

…………….

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je jučer  da stranke Osmorke trebaju usloviti proceduru izbora novog Vijeća ministara BIH SNSD-ovim odustajanjem od usvajanja antiustavnog zakona o nepokretnoj imovini u NSRS-u.Podsjećamo, imenovanje Borjane Krišto (HDZ-BiH) za mandatarku Vijeća ministara BiH potvrdio je jučer  na hitnoj sjednici Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za Krišto su glasala 23 poslanika, dok je 15 poslanika bilo protiv.

……………………………………..

Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine želim jasno podvući da je, prema odredbama Ustava BiH, država Bosna i Hercegovina nastavila međunarodnopravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine. Ona je titular cjelokupne državne imovine, stoji u sinoć objavljenoj izjavi člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Bećirović dalje navodi kako Milorad Dodik mora znati da entiteti i drugi niži nivoi vlasti mogu koristiti onu imovinu koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti, u onoj mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.

“Također, Dodik treba prestati sa besmislenim izjavama u kojima govori da neće dijeliti imovinu s Bosnom i Hercegovinom, jer on ne može dijeliti ono što nije njegovo. Država Bosna i Hercegovina i državna imovina su svetinje koje ne mogu biti predmet nikakve političke trgovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision