Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
Reakcija umjesto akcije: Za OHR su potezi iz RS opasan presedan

Ured visokog predstavnika osuđuje najnovije pokušaje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da potkopa integritet Bosne i Hercegovine i onesposobi njene ključne institucije, saopćeno je iz OHR-a.

U saopćenju se navodi da ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a time i samog mira i stabilnosti.

– Politički pritisak iz RS na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta. Sud je krajnji arbitar Ustava BiH. Entiteti nemaju ni pravo niti ovlaštenje da ga ucjenjuju ili kontroliraju njegov rad – navodi se u saopćenju.

OHR poziva na povratak poštivanju ustavnih obaveza u tom pogledu i brzo imenovanje sudija u Ustavni sud BiH.

– Pored toga, nedavnim glasanjem u Narodnoj skupštini RS kojim se pokušava spriječiti objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS jasno se ide protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir. U skladu sa zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine, sve odluke koje donosi visoki predstavnik su obavezujuće i kao takve će biti objavljivane u službenim glasilima. Nepostupanje na taj način predstavlja kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a osim toga nema ni pravnu snagu. Također, Aneks X Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezuje sve potpisnice, uključujući i RS, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom – ističu iz OHR-a.

Navode kako nedavne odluke NSRS ni na koji način ne oslobađaju Republiku Srpsku ovih obaveza. Zvaničnici koji zanemare svoje zakonske dužnosti i obaveze snose ličnu odgovornost za takve odluke i za posljedice tih odluka.

Uspostava vladavine prava jedan je od ciljeva Programa 5+2, a ove aktivnosti udaljavaju vlasti u BiH od ispunjavanja njihovih dugogodišnjih obaveza i ostvarivanja prioritetnih reformi za članstvo u EU.

– Ovi posljednji potezi RS predstavljaju opasan presedan i neće donijeti veći prosperitet, stabilnost i napredak na euroatlantskom putu. Visoki predstavnik će ostati posvećen odbrani provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH – saopćeno je iz OHR-a.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision