Subota, 14. Juna 2014.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Juna. 2014. Biznis, Vijest dana
Razvojna banka VE odobrila 7,5 miliona eura za sanaciju poplava

Razvojna banka Vijeća Evrope  odobrila je  dva nova kredita za BiH, jedan za smještaj ugroženih od 5 miliona eura, a drugi za za mala i srednja preduzeća u visini od 2,5 miliona eura. Odobreno 100.000 eura za deminiranje.

Na Plenarnom godišnjem sastanku Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) u Sarajevu, čiji je domaćin BiH, donesene su odlukeo obobravanju sredstava za pomoć BiH.

Razvojna banka Vijeća Evrope  odobrila je  dva nova kredita za BiH, jedan za smještaj ugroženih od 5 miliona eura, a drugi za za mala i srednja preduzeća u visini od 2,5 miliona eura.

“Riječ je o najpovoljnijim kreditima koje daje ova banka., te o  grant sredstvima sa dobrim grace periodom”, izjavio je ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

Razvojna banka Vijeća Evrope   će učestvovatio i na donatorskoj konferenciji o pomoći nakon poplava u regionu koja bi trebalo da bude održana u prvoj polovini jula.

Ova banka će tek poslije  18.juna, kada bude gotov izvještaj o poplavama, odlučiti  u kojem iznosu će participirati.

Također je odobreno 100.000 eura  za podršku ponovnom utvrđivanju mape minskih polja, koja su pomjerena nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH. Ta sredtva biće utrošena za i deminiranje, ali i za dodatnu edukaciju deminera.

Na ovogodišnjem plenarnom sastanku CEB-a od 12. Do 14. juna  razmatraju se   mogućnosti pružanja pomoći BiH kroz bespovratna sredstva i povoljne kredite za sanaciju štete prouzrokovane nedavnim poplavama.

Guverner CEB-a Rolf Vencel rekao je  da očekuje da će na sastanku CEB-a biti donesene odluke o izdvajanju bespovratnih sredstava, ali i prestrukturisanju određenih kredita radi pomoći područjima nastradalim u poplavama u BiH.

Vencel je potvrdio da će predstavnici CEB-a učestvovati na donatorskoj konferenciji, te da se žele usmjeriti na konkretne projekte s obzirom da ova banka ima programe fokusirane na socijalnu komponentu.

On je naglasio da je dobro što su se  guverneri iz cijele Evrope okupili u Sarajevu u trenutku kada je BiH najpotrebnija pomoć međunarodnih finansijskih institucija.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision