Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2021. Svijet
Razgovori o novom omikron soju na vrhu dnevnog reda samita EU

Munjevito širenje novog soja omikron u Evropi i drugdje dodatno je naglasilo  hitnost samita EU u četvrtak, a lideri se bore da predstave ujedinjeni pristup u cijelom bloku, prenosi AFP.

Projekcije da bi mutirani i vrlo zarazni soj kovida mogao biti dominantan u EU već sljedećeg mjeseca postavile su ovo pitanje na vrh dnevnog reda i rasplamsale strah od nove zdravstvene krize.

Samit će se također pozabaviti drugim velikim temama koje snažno pritiskaju prijestolnice EU, posebno s jačanjem ruske vojske što bi moglo nagovijestiti invaziju na Ukrajinu.

Taj rizik je dominirao okupljanjem lidera EU u srijedu i njihovih istočnoevropskih kolega, uključujući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Tekuća konfrontacija s Bjelorusijom oko migracijskih tokova koja pritišće granice EU i skok cijena energenata koji pogoršavaju nevjerovatnu inflaciju su glavne teme razgovora na visokom nivou.

Sve to čini ovo jako napetim samitom, što će biti i posljednji prije nego što Francuska od Slovenije preuzme šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom u novoj godini.

Evropa se priprema za omikronsku zimu, a šefica Evropske komisije Урсула вон дер Лајен u srijedu je naglasila da od sredine januara treba očekivati ​​da omikron bude nova dominantna varijanta u Evropi.

Iako se mnoge zemlje EU nalaze u globalnom procjepu u pogledu stopa vakcinacije, proces teče prilično nejednako u cijelom bloku od 27 zemalja.

Devet zemalja EU ima stopu vakcinacije ispod 60 posto. Očigledna sposobnost soja omikron da utiša efekte postojećih vakcina potakla je napore da se dopunska vakcina uvede što ranije.

Ali zdravstvena agencija Evropske unije, ECDC, u srijedu je upozorila da same vakcine više neće biti dovoljne, s obzirom da se infekcije omikronom udvostručuju svaka dva dana.

“Neće biti vremena za rješavanje praznina u procesu vakcinacije koje još uvijek postoje”, rekla je Andrea Amon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

U nacrtu zaključaka samita, u koje je AFP imao uvid, naglašava se da su ,,provođenje vakcinacije za sve i primjena dodatnih doza od ključnog značaja”, uz istovremeno održavanje koordinacije između EU država članica.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision