Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Decembra. 2014. Region, Vijesti
Razbijene tri ćelije za regrutovanje džihadista u Hrvatskoj

Hrvatske tajne službe razbile su tri ćelije za regrutovanje potencijalnih džihadista u Rijeci, Puli i Zagrebu, piše “Јutarnji list”. Isti izvor navodi da su ove ćelije trebale da budu osnov širih organizacija spremnih na širenje netolerancije i radikalizaciju i bile su pod diskretnim nadzornom tajne službe. “Članovi ćelije nastojali su da se sastaju u potpunoj diskreciji, pa nisu koristili ni mobilne telefone”, piše “Јutarnji list”. Kada je procijenjeno da bi ove ćelije mogle predstavljati prijetnju Hrvatskoj, navodi list, tajna služba ih je razbila. “Članovi ćelija su prestali da se sastaju, dio je otišao u inostranstvo, a njihovi ideolozi koji su dolazili iz drugih zemalja prestali su dolaziti u Hrvatsku”, piše list. Praćenje potencijalnih džihadista, u saradnji s hrvatskim tajnim službama, preuzele su tajne službe zemalja u kojima su se kasnije nalazili.

“Јutarnji list” navodi da tajne službe u Hrvatskoj i dalje pažljivo prate sve pokušaje širenja islamističkih radikalnih ideja u zemlji, ali i u regionu, te da godinama rade na prevenciji odlazaka potencijalnih džihadista u borbe na području Bliskog istoka.

“Čim tajne službe dobiju informacije da neko namjerava da krene u krizne zone, počinju sa pokušajem da ih od toga odgovore”, navodi list.

Hrvatski dnevnik piše da se situacija pogoršala otkako su na području Iraka i Sirije ojačali teroristi ISIL-a, koji aktivno regrutuju mlade ljude sa područja Evrope i indoktrinacijom žele da im usade radikalne islamističke stavove, pa ih na kraju regrutuju za odlazak u rat.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision