Sunday, 29. January 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2022. Region
Raste zabrinutost zbog sigurnosne situacije na sjeveru Kosova

Portparol Evropske komisije Peter Stano je izjavio da je Evropska unija (EU) zabrinuta zbog bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova i da prati situaciju veoma pažljivo.

„Naravno da osuđujemo sve nasilne incidente i napade. EU i države članice pozivaju na odgovornost i deeaskalaciju jer to je potrebno, prije svega zbog tamošnjih građana“, rekao je Stano.

On je dodao da Euleks i Kfor imaju svoje uloge da „obezbijede drugi ili treći nivo zaštite“.

„Oni su na terenu i konstratno patroliraju i prate situaciju. Fokus bi naravno trebalo da bude na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer to je ključno za evropski put obje strane, ali i deeskalacija stanja na terenu, što EU i njeni partnerti stalno ponavljaju, a posljednji put na samitu u Tirani“, podsjetio je Stano.

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, u četvrtak uveče su ušli u sjeverni dio Mitrovice, s ciljem, kako je rečeno, da pojačaju prisustvo u djelovima grada gdje živi etnički mješovito stanovništvo.

S druge strane predsjednik Organizacije veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Klinaku izjavio je, povodom najave direktora Ureda Vlade Srbije za Kosovo Petra Petkovića da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika snaga sigurnosti na Kosovo, da će ta organizacija odgovoriti ratom.

Kako prenose kosovski mediji, Klinaku je rekao da rat “neizbježan”.

“Kao što je Kali rekao da je rat pravedan, neizbježan i neophodan, odgovorimo ponovo pravednim, neizbježnim i neophodnim ratom”, napisao je Klinaku na društvenim mrežama uz objavu Petkovićeve fotografije.

Petković je izjavio da će Beograd razmotriti, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, povratak do 1.000 pripadnika sigurnosnih snaga na teritorij Kosova.

Ova izjava Petkovića uslijedila je nakon što je kosovska policija ušla u sjeverni dio Kosovske Mitrovice.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision