Monday, 2. October 2023.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Raste cijena goriva, građani u strahu od lančanog poskupljenja

Cijena prosječne potrošačke korpe dostigla tri hiljade i tristo maraka. Cijene goriva već porasle, a pitanje dana je kada će doći i do lančane reakcije. Slijede li nova poskupljenja?

Kada cijena goriva raste, dođe do lančanog poskupljenja osnovnih životnih namirnica. No kada cijena goriva na berzama pada, pojeftinjenja osnovnih životnih namirnica nema. Udruženja potrošača upozoravaju na najnoviji trend proizvođača i trgovaca.

“Faktički, ako vam, naprimjer, smanji čokoladu koja je bila 100 grama na 70, to znači da je 30% manje proizvoda, a uzima se isti novac. Što faktički znači da je taj proizvod poskupio 30%”, navodi Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

Prvi na listi za povećanje cijena nađu se pekarski proizvodi. Proizvodnje domaće pšenice ima svega 30 procenata, dok preostalih 70 odsto čini pšenica uvezena iz regiona, najčešće, starih robnih rezervi Mađarske i Srbije, kupljena po znatno nižim cijenama od onih koje trenutno vladaju na svjetskoj berzi. Stoga, nije jasno po kom osnovu raste cijena kruha.

“Pekari spekulišu situacijom, na ovakvoj cijeni pšenice vekna kruha ne treba da bude skuplja od marke. Nikad nije bilo da 100 kg pšenice košta jednako jednoj vrećici brašna. I to će se sad odraziti na jesenju sjetvu”, upozorava Savo Bakajlić, predsjednik Asocijacije poljoprivrednih udruženja BiH

“Pekari koriste mogućnost da svaki put izbace, kobajagi, neki novi proizvod i onda dignu cijenu i to je to. A mi smo im govorili da je cijena brašna sad pala u odnosu na ranije, a da nismo nigdje vidjeli da je došlo do pojeftinjenja hljeba”, ističe Vasilić.

Od posljednjeg, prošlosedmičnog rasta cijena nafte u RS-u, cijene, navode pekari, nisu korigovane. A za naredni period teško je prognozirati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision