Tuesday, 30. November 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Januara. 2021. Svijet
Rast WhatsAppa usporava kako rivali Signal i Telegram rastu

Aplikacije za šifrirane poruke Signal i Telegram bilježe značajan rast u preuzimanjima iz Appleovih i Googleovih trgovina aplikacija.

Nasuprot tome, WhatsApp u vlasništvu Facebooka bilježi pad rasta nakon fijaska koji je natjerao kompaniju da pojasni ažuriranje privatnosti koje je poslalo korisnicima, piše AP.

Tvrtka za analizu mobilnih aplikacija Sensor Tower priopćila je u srijedu da je Signal zabilježio 17,8 miliona preuzimanja aplikacija na Appleu i Googleu tokom jedne sedmice, od 5. do 12. januara. To je 61 puta više od samo 285 000 prethodne sedmice.

Telegram, već popularna aplikacija za razmjenu poruka među ljudima širom svijeta, u januaru je zabilježio 15,7 miliona preuzimanja, otprilike dvostruko više od 7,6 miliona preuzimanja koliko je bilo sedmicu ranije.

U međuvremenu, WhatsApp je zabilježio da se broj preuzimanja smanjio na 10,6 miliona, sa 12,7 miliona prethodne sedmice.

Stručnjaci vjeruju da bi pomak mogao odražavati nalet korisnika društvenih mreža koji traže alternative platformama kao što su Facebook, Twitter i okretanje desničarskoj web-lokaciji Parler koja je danas zatvorena.

Glavne web-stranice suspendirale su predsjednika Donalda Trumpa prošle sedmice i pooštrile pravila o poticanju na nasilje i govoru mržnje.

U međuvremenu, Parler je bez ukinut s interneta nakon što su mu Apple i Google zabranili mjesto na trgovini aplikacija. Amazon je zatim uskratio Parleru usluge hostinga.

Stručnjaci se brinu da bi ovi potezi mogli dovesti do više ideološkog razdvajanja i daljnjeg skrivanja ekstremizma u mračnim krajevima interneta, što će otežati praćenje i suprotstavljanje.

WhatsAppu nije pomoglo kada je nedavno rekao korisnicima da će, ako ne prihvate novu politiku privatnosti do 8. februara, biti isključeni. Obavijest se odnosi na podatke koje WhatsApp dijeli s Facebookom, koji, iako nisu u potpunosti novi, možda su pogodili neke korisnike.

Zbunjenost o obavijesti, zakomplicirana Facebookovom istorijom neprilika u vezi s privatnošću, natjerala je WhatsApp da pojasni svoje ažuriranje korisnicima ove sedmice.

Kompanija je navela da njeno ažuriranje “ni na koji način ne utječe na privatnost vaših poruka s prijateljima ili porodicom”, dodajući da su promjene pravila neophodne kako bi se korisnicima omogućilo slanje poruka kompanijama na WhatsAppu.

Obavijest “pruža daljnju transparentnost o načinu na koji prikupljamo i koristimo podatke”, naveli su iz kompanije.

WhatsApp je i dalje daleko najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka od ove tri, i zasad nema dokaza „o masovnom egzodusu“.

Sensor Tower procjenjuje da je Signal globalno instaliran oko 58,6 miliona puta od 2014. U istom periodu Telegram je instaliran oko 755,2 miliona puta, a WhatsApp nevjerovatnih 5,6 milijardi – gotovo osam puta više od Telegrama.

Zabrana Trumpovih naloga: Od slobode govora do cenzure

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision