Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Raspisivanje Opštih izbora u BiH naredne sedmice

Donošenjem uputstava o Glavnom centru za brojanje glasova i provedbi posrednih izbora na sjednici Centralne izborne komisije BiH, u utorak, 13. maja bit će ispunjeni svi preduvjeti za raspisivanje općih izbora u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Stjepan Mikić, predsjednik te državne institucije.

U skladu s tim, naglasio je Mikić, raspisivanje općih izbora u Bosni i Hercegovini bit će obavljeno, u četvrtak, 15. maja, na svečanoj sjednici CIK-a BiH u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. U skladu s tim izbori će biti održani, u nedjelju, 12. oktobra.

Mostar još bez izbora

Zajedno sa odlukom o raspisivanju općih izbora, CIK BiH će objaviti i uputstvo o rokovima za političke partije, koalicije i nezavisne kandidate koji će se primjenjivati u toku izbornog procesa.

“Do 20. maja očekuje se da tenderska komisija podnese izvještaj, odnosno da Središnje izborno povjerenstvo BiH donese odluku o tome kome će biti povjeren posao štampanja glasačkih listića. Informacije koje su se pojavile u javnosti o tome da se već zna ko će štampati glasački materijal, nisu tačne. Mi smo 5. maja samo otvorili koverte o prispjelim prijavama na međunarodni tender. Nakon toga slijedi rok od 15 dana u okviru kojih tenderska komisija obilazi sve ponuđače kako bi se na licu mjesta uvjerila da li su oni u stanju da realiziraju posao. Taj proces je u tijeku, i tek nakon izvještaja mi ćemo donijeti konačnu odluku. Taj datum ne mora pratiti odluku o raspisivanju izbora, jer sa njom nije vezan”, naglasio je Mikić.

Izbori će biti održani za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu PS BiH i FBiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS-a, te deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Iako se izbori za Grad Mostar neće moći održati paralelno kada i opći , a u kojima ih nije bilo ni 2012. u vrijeme održavanja lokalnih, jer na vrijeme nije usklađen Statut sa odlukom Ustavnog suda BiH, predsjednik CIK-a naglašava kako je to moguće uraditi naknadno.

Uvećane takse

“Dom naroda PS BiH je usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ako te ili neka druga rješenja usvoje u istom tekstu oba doma PS BiH mi ćemo odmah donijeti odluku o raspisivanju izbora i za Grad Mostar. To ne mora biti paralelno sa općim izborima”, naglasio je Mikić.

No, s obzirom da se ne radi o ponovljenim ili prijevremenim izborima za Mostar, oni bi se mogli održati najranije šest mjeseci od datuma raspisivanja, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH. Naime, samo u slučajevima ponovljenih ili prijevremenih izbora izborni period skraćuje se na 60 dana, a u redovnim on je 180 dana.

CIK BiH je na današnjoj sjednici donio niz podzakonskih akata s ciljem pripreme za opće izbore među kojima i visinu naknade za učešće na općim izborima. One se kreću između 7.000 KM za nivo kantona i 20.000 KM koliko će iznositi za članove Predsjedništva BiH. Visine naknada za učešće političkih subjekata na općim izborima 2014. godine tako su u odnosu na one prije četiri godine uvećane za jednu trećinu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision