Subota, 29. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 8° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Rashladna tkanina spas za biljke tokom vrelih dana

Vrelina ljetnjih dana i zračenje sunca mogu oštetiti plodove na biljkama i mogu dovesti do smanjenog prinosa. Takođe, vreli vjetar može oštetiti cvjetove i mlade plodove, jer su to osetljiva tkiva na biljkama.

Listovi su tokom ljeta očvrsli i otporni su na jako sunce, ali ukoliko je izrazito visoka temperatura u kombinaciji sa nedostatkom vlage duže vremena, onda je biljka ili usjev u rizičnom stanju. Problem nastaje kod dugotrajnog zagrijevanja i jakog izvlačenja vlage iz listova. Ovim se onemogućavaju obavljanja normalnih procesa u cijeloj biljci, pa se plodovi uslijed prekomjernog zagrijevanja mogu deformisati. Mogu nastati ožegotine u obliku velikih fleka ili mrkih pega. Takva oštećenja mogu vremenom postati mjesta stvaranja truleži i plodovi mogu biti neupotrebljivi.

Zemlja se zagrijeva uslijed jakog sunca i ako nije pokrivena biljkama ili malč materijalom, onda se i ona ponaša kao dodatni izvor toplote, jer reflektuje svjetlost i toplotu. Naravno da sve ovo utiče na gubitak vlage iz zemlje i iz biljke, a šteti prirastu i prinosu usijeva. Rješenje bi u mnogim slučajevima moglo biti postavljanje zaštitnih tkanina za prekrivanje biljaka – agrotekstila. Agrotekstil je mikrofiber platno bijele boje, nastalo presovanjem sintetičkih vlakana. Ovo mikrofiber platno je dovoljno čvrsto i jako, ali u isto vrijeme veoma lako.

Debljina agrotekstila se kreće od nekoliko mikrona do svega par milimetara u zavisnosti da li je platno namjenski – tanje ili deblje, čime se i težina mijenja. Širina je takođe standardna.

Okvirne mjere zavisno od proizvođača su:

  • Agrotekstil kod koga se težina kreće od 8g do 20g po 1m2 – tanki odnosno LJETNJI agrotekstili;
  • Agrotekstil postoji i u debljoj varijanti, čija tezina može ići do 50g po 1m2 – ZIMSKI agrotekstili;
  • Širine agrotekstila na tržištu se razlikuju i mogu biti 2, 4, 6, i 12 metara;
  • Osobine ovakvih agrila su da je materijal propustan, kako za vazduh i vodu, tako i za svjetlost.

Veoma je lak i može biti postavljen direktno na biljke. Materijal je sintetičko mkrofiber vlakno, lako čvrsto i trajno otporno na uslove vlage, sunca, hladnoće ili mehaničkog oštećenja manjih razmjera.

Propuštajući vlagu, omogućava da biljka bude prirodno snabdjevena vodom, uslijed kiše ili rose, a da pri tome ne ošteti fizički biljku, jer se ne natapa i ne zadržava vodu.

Svjetlost koja je neophodna za pravilan rast i razvoj biljaka je skoro u potpunosti neumanjena. Omogućava djelovanje svjetlosti u obliku difuznog osvjetljenja – što znači filtrirano poput svjetlosti kroz zavjesu ili najlon koji nije potpuno providan. Dio spektra koji biljka koristi za fotosintezu je dostupan, ali dio spektra svjetlosti koji stvara toplotu je zaustavljen na površini.

Refleksija bijele boje tkanine je vrlo korisna kod umanjenja delovanja toplotnog dijela spektra svjetlosti, a mikrofiber struktura je savršeni izolator u ovoj namjeni.

Namjena je da se prekrivaju zasadi povrća ili cvijeća koji mogu biti oštećeni suncem, ožegotine na listovima ili plodovima – zelena salata, kupusnjače, lubenice, dinje, kornišoni, jagode, rotkvice…

Agrotekstili se mogu koristiti i u zatvorenom prostoru – staklenici ili plastenici, terase i mogu se postavljati na biljke ili iznad njih da bi se razdvojila tavanica staklenika od donjeg dijla sa biljkama, čime će biti sprečeno pregrijavanje objekta u toplijem dijelu dana.

Autor: Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović

Izvor: agromedia.rs

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision