Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Radojičić: Političari u RS pali na ispitu tokom poplava – „Politicari nisu uspjeli da se izdignu iznad situacije i sklone animozitet u stranu“

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocjenio je danas da su prema količini uništenih objekata razmere poplava u domenu ratnih šteta i da će trebati godine za oporavak, naglasivši da političari u RS nisu položili ispit zbog međusobnog prepucavanja i optuživanja.
“Rekao bih frazu ako bih izjavio da je narod djelovao jedinstveno. Ali politicari nisu uspjeli da se izdignu iznad situacije i sklone animozitet u stranu. Ovu tragediju su pokušali da iskoriste kao takmičenje za predstojeće izbore”, rekao je Radojičić banjlučkim “Nezavisnim novinama”. Govoreći o štetama i posljedicama majskih poplava u RS prvi čovek entitetskog parlamenta naglašava da su “posljedice strašne”, da tek sada treba svesti brojke, a da u nekim opštinama još ne može ni da se radi na proceni štete.
“Očekujemo 18. juna da se uradi međunarodna procena jer su Evropska unija, Ujedinjene nacije i Svetska banka krenuli da rade međunarodnu standardizovanu procenu. Nesumnjivo je da nas ovo vraća nekoliko godina unazad – po količini uništenih stambenih objekata, privrednih subjekata, poljoprivrednog zemljišta, stočnog fonda, puteva, mostova, železničkih pruga…”, ukazao je Radojičić.
Visoki zvaničnik RS ilustruje da su ga slike koje je vidio podsjetile samo na rat i precizira da je poplavama pogođeno više od 20 opština, na čijem području živi oko 85 odsto stanovništva, a voda je “rušila sve pred sobom”.
Radojičić je najavio da je u planu održavanje posebne sjednica Skupštine na temu poplava, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o mjerama koje treba preduzeti da ne bude, kako kaže, “samo priča radi priče” i dodaje da kada je u pitanju međunarodna pomoć očekivanja treba svesti na realnu mjeru.
“Prvo treba utvrditi štete, vjerovatno će se uklopiti po ovoj međunarodnoj metodologiji. Onda slijedi donošenje niza zakona, u predlogu je i jednokratna novčana pomoć za domaćinstva… Radi se na setu olakšica kako za privredne subjekte, tako i za domaćinstva. Razgovara se i sa bankama o refinansiranju i reprogramu postojećih obaveza i ostvarenju novih kreditnih linija…”, objašnjava predsednik Skupštine RS.
U poplavama u Federaciji BiH uginulo je 263.000 domaćih životinja, a poplavljena je trećina obradivog zemljišta. Prema podacima Federalnog ministarstva poljoprivrede, štete u poljoprivredi i stočarstvu su izuzetno velike. Od zasejanih 79.304 hektara zemlje, poplavljeno je i uništeno 27.944 hektara, pokazuju podaci prikupljeni do 2. juna, a u Ministarstvu naglašavaju da se statistike menjaju iz dana u dan. “Procenjujemo da bi moglo biti još nekih šteta koje nisu evidentirane”, rekao je za sarajevski portal Klix.ba federalni ministar poljoprivredeJerko Ivanković Lijanović, istakavši da je do sada izdvojeno milion evra iz programa podsticaja da bi sa sanirala šteta u pojedinim delovima ovog BiH entiteta.
Prema njegovom mišljenju, radi se o simboličnim sredstvima, a značajniji iznosi biće prikupljeni iz Fonda solidarnosti. I drugi entitet, Republika Srpska, takođe je pretrpeo velike štete u poljoprivredi i stočarstvu.
Ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić nedavno je izjavio da su poplave nanele velike štete u agrarnom sektoru ovog entiteta, a prema gruboj proceni, najmanje 70.000 hektara je bilo pod vodom. Ministarstvo je formiralo stručni tim koji daje instrukcije i pomoć svim opštinskim komisijama za procenu štete, a 70 savetodavaca je angažovano radi pružanja pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision