Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Radmanović: Osmorka je znala da ćemo donijeti zakon o imovini, od njih očekujemo novi način rada

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i visoki funkcioner SNSD-a kazao je za N1 kako nema ništa sporno u neustavnom Zakonu o imovini Republike Srpske jer je to “imovina entiteta”, a ne države.

Na pitanje da li je entitetski Zakon o imovini zabijanje prsta u oko Radmanović je kazao da su potpuno različita mišljenja u Republici Srpskoj i jednom dijelu Federacije.

“Mi vodimo računa o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i mislimo da i Ustavni sud može pogriješiti, tamo se neke odluke donose preglasavanjem. Mislim i dalje da imovina jeste vlasništvo entiteta i da u Ustavu BiH nema regulisano da je ona nadležnost države. Nastavit ćemo raspravu i u ovom novom partnerskom odnosu”, naveo je. 

Je li to kršenje Smjernica sporazuma s “Osmorkom”, je li to bezobrazan potez SNSD-a prema partnerima?

Nije ni jedno niti drugo. SNSD nije bezobrazna partija. Mi smo u ovaj proces ušli prije nego što smo bilo šta dogovarali sa “Osmorkom“ i HDZ-om. Nikom nije bilo nepoznato da ćemo ići u to. Dakle, nije ništa protiv onog što smo dogovarali sa “Osmorkom” i HDZ-om. Ovo nije bio dio dogovora.

Nismo nikoga doveli u zabludu, to je proces koji smo najavili nakon nekih odluka koje su ranije došle iz Sarajeva. Nije nikakvo podmetanje novim partnerima od kojih očekujemo novi način rada, a to je da se dogovaramo o onome oko čega se slažemo i da to nadograđujemo. Jasno je da se u Sarajevu uvijek stvara klima kako su naši partneri izloženi kritikama. Isto je govorio i SDA. I SNSD zbog raznih njihovih stavova trpi kritike, ali ovo je BiH u kojoj se moramo dogovarati. Dogovor je tačka broj 1.

Šta ako vam “Osmorka” da ultimatum zbog ovog zakona, da neće podržati formiranje Vijeća ministara BiH?

Mislim da bi to bilo pogrešno i van onoga što smo dogovarali. Neću da idem u priču kome je više stalo da formiranja novog saziva Vijeća ministara jer smo mi već tu. Mislim da se to neće desiti i ne može se zbog bilo kakvog poteza, bilo koje strane, nešto drugo desiti. Onima kojima nije stalo, koji hoće krizu, jedan broj međunarodne zajednice žele da bude nestabilno i u svakom potezu prave probleme. Mislim da ovo i bilo šta drugo ne bi trebalo da poremeti uspostavljanje Vijeće ministara”, zaključio je Radmanović. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision