Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Radio-televizija BiH promovisala završetak prve faze digitalizacije

Radio-televizija BiH (BHRT) promovisala je u Sarajevu završetak prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta ove medijske kuće u kojoj je danas formalno puštena u pogon digitalna platforma.

Na svečanosti, održanoj večeras tim povodom, predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Valentina Rupčić rekla je da vjeruje da je ovaj čin prvi korak koji će biti uvod u dalje promjene i napredak u javnom RTV servisu BiH. Generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević istakao je da je završetak prve faze digitalizacije historijski dan za BHRT, 70 godina od emitovanja prvog analognog signala u BiH. “Nadam se da će slika sada biti vidljivo bolja. Mi smo spremni za Evropu, mi smo digitalni i čekamo ostale da idemo zajedno”, poručio je Bakarević. Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić izrazio je zadovoljstvo što je u proteklom mandatu Vijeća ministara BiH napravljen ovaj ozbiljan posao, te BiH danas može reći da je dio ozbiljnih evropskih tokova koji će podići za jedan nivo TV i radio produkciju u BiH i regionu.

Proteklih godina u funkciji je bio analogni i mono sistem. Digitalizovanjem produkcionih kapaciteta Radio-televizija BiH zamijenila je dio stare analogne opreme, koja datira još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Gledaoci koji program prate posredstvom kablovskih i telekom operatera odmah će imati digitalni signal, koji znači i visok kvalitet slike i zvuka. Korisnici zemaljske mreže i dalje će imati analogni zapis. Završetkom prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta u BHRT-u stvorena je osnova za podršku i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda. Prednosti digitalizacije su visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane sa posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti.

Međunarodnim sporazumima, rok za prelazak javnih RTV servisa na digitalno emitovanje je 17. juni 2015. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision