Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Rade li u tišini ili je put BiH u NATO definitivno zaboravljen?

U agendi vanjskopolitičkog plana naše zemlje već gotovo dvije decenije zacrtan NATO. Cilj članstvo, put je dug i neusaglašen, a koči ga Republika Srpska. Odavno nema ni promjena ni napretka, ali u posljednje vrijeme NATO-a nema ni među prioritetima o kojima vladajuća koalicija govori. Rade li u tišini ili je put BiH u NATO definitivno zaboravljen?

Od ucjena do blokada preko crvenih linija. U zamahu evropskih integracija, atlantske su ostale na marginama. NATO cilj, ali iz sjene. Od sporazuma, u čijem je sadržaju i NATO-ov put BiH, ostali tek neusaglašeni stavovi – članstvo ili samo saradnja?

„Nikada nećemo biti dio tog saveza, saradnja može, ali članstvo nikada“, poručuje predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Sa kraja liste, teško da bi se članstvo u najveći vojni savez ubrzo moglo vratiti među prioritete. Partneri potvrđuju da sa SNSD-om o ovome nema razgovora. Ali tvrde da je put ka članstvu stopirala prethodna vlast.

„Nažalost, plaćamo cijenu – iz ne znam kojeg razloga su kolege iz SDA i DF-a u jednom trenutku pristale da se priča o integracijama u NATO prenese na polje saradnje s NATO-om. BiH danas zbog usvojenih akata na Vijeću ministara BiH i parlamentu je na polju saradnje s NATO-om. Mi više nismo zemlja koja pretenduju na članstvo iako, da biram, to ponavljam svaki put, ja bih prije birao NATO nego EU“, ističe ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP).

Iz SDA jasno odgovaraju – alibi je loš. Suština problema je, tvrde, pokorna politika Trojke i glasna šutnja pred Dodikom. Činjenica jeste da je NATO-ov put iz godine u godinu sa sobom povlačio ucjene i uslovljavanja. Ali je Program reformi redovno usvajan, a put jasno zacrtan.

„Generalno gledano, nije se odustalo. Pretpostavka je da možda neće u ovom trenutku da postavljaju to pitanje uzevši u obzir mnogo ozbiljnije probleme kroz koje BiH prolazi“, objašnjava komunikolog Mladen Bubonjić.

Značilo bi mnogo, ali je put dug i neizvjestan. Prioritet nad pitanjem članstva u NATO-u mjesecima imaju druge teme. No, činjenica je i da u NATO nećemo moći dok svi u BiH ne budu za to. Zna to i postojeća, kao što je znala i prethodna vlast. Kao što se zna i ko blokira. Čija će, ipak, biti zadnja?

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision