Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Maja. 2024. Zanimljivosti
Putujete automobilom u Evrop: Znate li gdje su najniže, a gdje najviše cijene goriva?

Ako putujte poslovno ili privatno na odmor u inostranstvo, vrijedi unaprijed planirati mjesta, pa čak i države ukoliko se nalaze na vašoj mapi putovanja gdje bi mogli uštedjeti na putnim troškovima. Kako tvrde Nijemci, benzin je najpovoljniji u Poljskoj, a dizel u Luksemburgu.

Njemački automoto klub ADAC odlučio je nedavno provjeriti prosječne cijene goriva širom Evrope. Pod lupu su stavljene cijene benzina Super 95 i dizela. A rezultati ove usporedbe mogli bi nas jako iznenaditi.

Novinari ADAC-a zaključili su da, kada je u pitanju cijena bezolovnog benzina, najjeftinija zemlja je Poljska. S prosječnom cijenom od 1,56 eura po litru, bezolovni benzin je najpovoljniji u Poljskoj, te nešto malo skuplji u Sloveniji (1,58 eura/litar) te Češkoj i Mađarskoj (1,61 eura/litar).

No, kada je u pitanju cijena dizelskog goriva, listu najpovoljnijih zemlja predvodi “mali” Luksemburg gdje litar košta 1,48 eura, što je približna cijena koju plaćamo i mi u Bosni i Hercegovini. Dizel je povoljan i u Španiji (1,53 eura/litar) i Slovačkoj (1,54 eura/litar).

Najskuplji benzin s 95 oktana ćete plaćati u Holandiji (2,07 eura/litar) i Danskoj (2,06 eura/litar). Najvišu cijenu dizela plaćaju Švicarci, odnosno putnici koji su u tranzitu, čak 2,01 eura za jedan litar. Zato bi pametno bilo točiti u Austriji, pa čak i u Italiji, ako vas ruta vodi kroz jednu od tih zemalja prije ulaska u Švicarsku.

Uz planiranje gdje točiti gorivo možemo zasigurno uštedjeti na putnim troškovima, možda i u tolikoj mjeri da pokrijemo troškove putarina. Razlike mogu biti značajne čak i unutar iste zemlje, zato se vrijedi unaprijed informisati. Na automatskim stanicama obično su cijene niže, dok je gorivo najskuplje je standardno na pumpama koje se nalaze neposredno uz autoceste ili uz glavne saobraćajnice.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision