Saturday, 22. January 2022.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Decembra. 2021. Region
Putnici u Srbiji u karantinu zbog omikrona

Otkako je na Aerodromu “Nikola Tesla” pojačan nadzor nad putnicima koji dolaze iz sedam rizičnih zemalja zbog novog soja virusa korona – omikron, pod zdravstveni nadzor i mjeru kućnog karantina od 14 dana, stavljeno je njih šest, svi su srpski državljani.

Kako Telegraf saznaje, svim putnicima mjera karantina je izrečena 6. decembra. Među njima je i jedna porodica. Ona je odmah testirana PCR metodom na aerodromu i svi članovi su bili negativni.

Svi putnici koji su stavljeni pod karantin, boravili su u Bocvani. Jedan dio njih je u Srbiju stigao preko Beča, a jedan preko Instanbula.

Kako navode naši izvori, svi putnici su negirali bilo kakve zdravstvene tegobe.

“Rešenjem dežurnog graničnog sanitarnog inspektora stavljeni su pod zdravstevni nadzor i meru karantina u kućnim uslovima na 14 dana i obaveznom testiranju u skladu sa aktuelnim Uputstvom o načinu primene ograničenja ulaska u Srbiju licima koja su doputovala iz zemalja sa posebnim rizikom od zarazne bolesti kovid-19”, navode izvori.

Dodaju da sistem kontrole odlično funkcioniše.

“Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su ostvarili kontakt i započeli sprovođenje zdravstvenog nadzora nad svim ovim licima. Sistem nadzora Ministarstva zdravlja nad putnicima je odličan, i funkcioniše jako dobro”, kaže izvor Telegrafa.

Pojačana kontrola nad putnicima počela je prošle nedjelje. Pod rizične zemlje svrstane su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju se PCR metodom odmah po slijetanju na Aerodorom “Nikola Tesla”, i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mjere zaštite vozi u izolaciju u kovid bolnicu “Batajnica”.

Ako je nalaz negativan, izdaje se rješenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mjere pune zaštite do prijavljenog mjesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision