Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Novembra. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Putin upozorava na islamiste uoči posjete Turskoj

Situacija u Siriji i dalje je zabrinjavajuća, a aktivnosti Islamske države i sličnih radikalnih grupa donose rizik od daljeg pogoršanja situacije u toj zemlji i regionu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. – Situacija u Siriji i dalje je zabrinjavajuća. U potpunosti smo svjesni tereta koji je na Turskoj zbog sukoba u njenom susjedstvu – rekao je Putin uoči posjete Turskoj. On je dodao da aktivnosti Islamske države i drugih radikalnih grupa, koje su svojevremeno angažovale zemlje Zapada, koje su se sa njima poigravale i ohrabrivale ih, predstavljaju dodatni rizik za cijeli region.

– Od samog početka sirijske krize, Rusija se uporno zalagala za opciju da sami Sirijci političkim sredstvima riješe krizu putem internog dijaloga, bez preduslova ili diktata sa strane – rekao je on.

Putin je istakao da je borba protiv terorista na Bliskom istoku jedan od ključnih prioriteta za međunarodnu zajednicu. – Smatramo da je borba protiv terorista i ekstremista na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, naravno uključujući Siriju, prioritet za međunarodnu zajednicu – istakao je Putin.

On je dodao, da je Rusija uvjerena da se napori i borba protiv te opasnosti moraju zasnivati na rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, strogom poštovanju međunarodnog prava, principima državnog suvereniteta i nemiješanju u unutrašnja pitanja država. – Veoma je važno da sve to treba da se uradi otvoreno, bez nekih skrivenih planova – rekao je on, dodajući da će Rusija nastaviti da pruža podršku vladama Sirije, Iraka i drugih regionalnih država u borbi protiv ekstremista.

Putin je istakao da je važno rješavati regionalne probleme na sveobuhvatan način, na osnovu dubinske analize postojećih prijetnji na Bliskom istoku i u regionu sjeverne Afrike u svoj njihovoj složenosti. – Sasvim je očigledno da dugogodišnji arapsko-izraelski sukob i neuspjeh rješavanja palestinskog problema koriste ekstremisti da regrutuju nove pristalice, posebno među omladinom – istakao je Putin.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision