Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Decembra. 2022. Svijet
Putin potpisao dekret o zabrani izvoza ruske nafte u zemlje koje su ograničile njenu cijenu

Rusija će od 1. februara 2023. godine zabraniti prodaju svoje nafte stranim zemljama koje koriste ograničenje cijena tog ruskog energenta.

Početkom decembra Evropska unija, G7 i Australija su fiksirale cijenu barela ruske nafte na 60 dolara.

U uredbi koju je 27. decembra potpisao predsjednik Rusije Vladimir Putin, navodi se da je: “Zabranjena je isporuka ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima, pod uslovom da ugovori za te isporuke direktno ili indirektno predviđaju korišćenje mehanizma ograničenja cijena. Utvrđena zabrana važi u svim fazama isporuka do krajnjeg kupca”.

AFP prenosi da dokument stupa na snagu 1. februara 2023. i da će važiti do 1. jula 2023. godine. Zabrana snabdjevanja naftom utvrđena ovom uredbom primenjivaće se direktno od 1. februara, a zabrana isporuke ruskih naftnih derivata “od datuma koji odredi Vlada Ruske Federacije, ali ne ranije od dana kada uredba stupa na snagu”, navodi se u tekstu, prenosi ruska agencije TASS.

Embargo na isporuku ruske nafte pomorskim putem u Evropsku uniju stupio je na snagu 5. decembra.
Zemlje Evropske unije su se takođe dogovorile o podesivom plafonu cijene ruske nafte koja se isporučuje morem na 60 dolara po barelu. Sličnu odluku donijele su i zemlje G7 i Australija.

Zapadne zemlje zabranile su svojim kompanijama da pružaju transportne, finansijske i osiguravajuće usluge tankerima koji prevoze naftu iz Rusije po cijeni većoj od dogovorenog limita.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision